U Kantonu Sarajevo 214 novozaraženih koronavirusom, preminule tri osobe

Rezultati PCR i antigenskih testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 214 novih slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo. Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavile su se 393 osobe. Tri osobe su, nažalost, preminule od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 150 pacijenata, od kojih je 145 sa akutnom infekcijom. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 91 pacijent, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 59. Na respiratoru se četiri osobe, osam ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju šest pacijenata. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 84,00 posto.

Kanton Sarajevo danas bilježi 3.979 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 104.226 osoba zaraženih koronavirusom i 98.375 izliječenih.

“Prosječan dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosi 380″, podatak je Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 321 pacijent, od kojih su dva transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzet je 621 bris. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 598 poziva, a obavljeno je i 206 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Proteklog dana u KS vakcinisano je 76 osoba.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radio AS