U Kantonu Sarajevo 420 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo osam osoba

Rezultati PCR i antigenskih testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 420 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo se 487 osoba. Osam osoba je preminulo od posljedica ove bolesti.

Trenutno su na bolničkom liječenju 193 pacijenta, od kojih je 186 sa akutnom infekcijom. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 86,01 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 128 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 65. Na respiratoru je devet osoba, isto toliko ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju šest pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 4.992 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 101.568 osoba zaraženih koronavirusom i 94.738 izliječenih.

“Prosječan dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosi 581″, podatak je Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 655 pacijenata, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 938 poziva, a obavljena su i 303 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Proteklog dana u KS vakcinisano je 128 osoba.

Iz Ministarstva zdravstva KS još jednom pozivaju građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radio AS