U Kantonu Sarajevo 514 novozaraženih koronavirusom, preminulo pet osoba

Rezultati PCR i antigenskih testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 514 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavile su se 863 osobe. Pet osoba je preminulo od posljedica ove bolesti. Trenutno je na bolničkom liječenju 229 pacijenata, od kojih je 219 sa akutnom infekcijom. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 78,17 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 154 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 65. Na respiratoru je sedam osoba, 14 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju sedam pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 5.916 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 93.064 osobe zaražene koronavirusom i 85.387 izliječenih.

“Prosječan dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosi 876″, podatak je Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 1.207 pacijenata, od kojih je pet transportovano na bolničko liječenje. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 1.027 poziva, a obavljeno je i 327 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Proteklog dana u KS vakcinisano je 437 osoba.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radio AS