U Kantonu Sarajevo 617 novozaraženih osoba koronavirusom i preminulo pet

Rezultati PCR i antigenskih testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 617 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo se 655 osoba. Pet osoba je preminulo od posljedica ove bolesti. Trenutno je na bolničkom liječenju 198 pacijenata, od kojih je 188 sa akutnom infekcijom. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 74,75 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 134 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 64. Na respiratoru je šest osoba, 12 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju devet pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 4.991 aktivni slučaja Covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 100.455 osoba zaraženih koronavirusom i 93.642 izliječenih.

“Prosječan dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosi 598″, podatak je Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 722 pacijenta, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 930 poziva, a obavljeno je i 296 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Proteklog dana u KS vakcinisano je 435 osoba.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radio AS