U Kantonu Sarajevo konstatovani novi lokaliteti ambrozije

Centar za ekologiju i prirodne resurse Akademik Sulejman Redžić pri Prirodno-matematičkom fakutetu Univerziteta u Sarajevu tokom oktobra kontinuirano je pratio polen alergenih biljaka na području Kantona Sarajevo, i to mjernim stanicama Pofalići i Stari Grad.

Na obje mjerne stanice konstatiran je polen ambrozije i mnogih korova. Veće koncentracije polena konstatirane su na mjernoj stanici Pofalići (132 pol. zr. m3), dok su nešto manje koncentracije polena konstatirane u Starom Gradu (107 pol. zr. m3).

Uvidom u Polenski kalendar Sarajeva i tokom novembra očekuju se niske do umjereno niske koncentracije polena korova u vazduhu, dok će koncentracije polena ambrozije vjerovatno još biti konstantne ili u blagom padu.

U protekle dvije sedmice terenskih istraživanja u okviru projekta „Inventarizacija korovske biljne vrste Ambrosia artemisiifolia L“. konstatirani su novi lokaliteti ambrozije i to: 

– u okviru zelenih površina Kampusa Univerziteta u Sarajevu, ulica Zmaja od Bosne

– u neposrednoj blizini Osnovne škole „Stari Ilijaš“, ulica Bosanski put

– u pojasu ulice Misočica, pored stadiona

– u pojasu devastiranog postrojenja Željezara Ilijaš

Stručnjaci Centra za ekologiju i prirodne resurse Akademik Sulejman Redžić s uposlenicima KJKP „Park“ su definisali upute uklanjanja i adekvatnog zbrinjavanja otpada ambrozije sa neodržavanih javnih zelenim površina i te aktivnosti će se intenzivnije odvijati u narednim danima.

S obzirom na velike površine i da se ambrozija trenutno oprašuje preporučeno je uklanjanje na lokacijama koje su u ovom periodu posjećenije a to su šetnica Betanija i park površina Srednje medicinske škole – Jezero. Budući da je to predloženo, a shodno koordinaciji s Centrom za upravljanje kvalitetom zraka KS, ekipe “Parka” su već izvršile mehaničko uklanjanje stabljika ambrozije na ovim lokacijama.

Osobama koje pate od alergija iz Centra i dalje preporučuju mjere zaštite i da izbjegavaju nepokošene i neuređene površine te da svoje slobodno vrijeme provode u okviru šumskih ili visokoplaninskih ekosistema.

Sve detaljnije upute o načinu zaštite i prevencije mogu pronaći u izvještajima koji se objavljuju ispred Centra za ekologiju i prirodne resurse Akademik Sulejman Redžić, koji su dostupni na ovom linku.

Radio AS