U KS komunalni redari nisu dostavili izvještaje o nepropisnom oglašavanju tokom predizborne kampanje

Komunalni redari kantonalnih javnih komunalnih preduzeća “Park” i “Rad”, koji vrše neposrednu kontrolu plakatiranja tokom predizborne kampanje na području svih opština u Kantonu Sarajevo i kojima je u nadležnosti da evidentiraju prekršaje zapisnicima i pratećom fotodokumentacijom, do sada  nisu dostavljali izvještaje kantonalnoj komunalnoj inspekciji, kazala je Feni glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) KS Vildana Brdarić.

Ona je istakla da je prije početka izborne kampanje za Opće izbore u Bosni i Hercegovini Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo imala dvije prijave građana, koje su se odnosile na postavljanje reklamnog nosača za bilbord na području Općine Hadžići.

“Nakon izlaska na teren, kantonalni komunalni inspektor je konstatovao da se navedena prijava odnosi na nadležnost općinske inspekcije, te su navedene predstavke proslijeđene na dalju nadležnost općinskim organima”, kazala je Brdarić.

Po njenim riječima, osim navedenih, jedna prijava od početka kampanje se odnosila na ustupanje prostora za reklamu političkim subjektima od pravnog subjekta, koji se inače i koristi u te svrhe, međutim, navedeno pitanje nije regulisano propisima Zakona o komunalnoj čistoći KS, te po navedenoj prijavi nije moglo biti postupano.

Iz KUIP-a KS podsjećaju, Zakonom o komunalnoj čistoći KS, a nad kojim nadzor vrše komunalni inspektori, postavljanje plakata zabranjeno je izvan mjesta određenog za tu svrhu, a zabrana se odnosi na stubove javne rasvjete, stubove kontaktne mreže trolejbusa i tramvaja, stabla, trafostanice, nadvožnjake, podvožnjake, pasaže, fasade zgrada, itd.

U zavisnosti od vrste prekršaja i materijalnog propisa kojim je on definisan, propisane kazne kreću se do 6.000 KM za pravne subjekte, do 2.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu, te do 1.500 KM za fizičku osobu.

Pored toga, za nepostupanje po rješenju inspektora Zakonom o inspekcijama su predviđene novčane kazne u iznosu do 15.000 KM za pravni subjekt, odnosno do 3.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu, te do 1.500 KM za fizičku osobu.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS se oglasila saopćenjem za javnost 2. septembra, od kako je službeno počela izborna kampanja za Opće izbore u Bosni i Hercegovini i podsjetila sve političke partije, koalicije i nezavisne kandidate na obavezu poštivanja propisa kojima je određen postupak i način postavljanja plakata na području Kantona Sarajevo. Iz tog razloga KUIP je pozvao sve pravne subjekte zadužene za upravljanje i održavanje javnih površina, objekata i instalacija komunalne privrede na području Kantona Sarajevo da poduzmu neophodne mjere na sprečavanju nepropisnog postavljanja plakata i drugih sadržaja, te po potrebi pristupe njihovom hitnom uklanjanju.

FENA

Radio AS