Započeta realizacija projekta Muzeja Ars Aevi u Sarajevu: Korak bliže ka konačnom cilju

U Domu oružanih snaga BiH održan je događaj kojim je obilježeno pokretanje realizacije Projekta Muzej Ars Aevi.
Ars Aevi je jedinstveni projekt osnivanja Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu, razvijen kao izraz kolektivne volje i etičke saradnje eminentnih međunarodnih umjetnika, kustosa i muzeja savremene umjetnosti.

Kolekcija Ars Aevi, nastala je tokom agresije, tačnije 1992. godine. Grupa entuzijasta, predvođenih Enverom Hadžiomerspahićem, pozvala je umjetnike iz cijelog svijeta da doniraju neke od svojih radova kao simbola podrške Sarajevu tokom opsade.

Kanton Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta su među glavnim partnerima u projektu, jer teren gdje će se graditi Muzej pripada Kantonu Sarajevo. Jedan od supotpisnika sporazuma koji je bio preduvjet za dobijanje svih dozvola je Kanton, odnosno, u ime Kantona, premijer Edin Forto i ministar kulture i sporta Samir Avdić.

“Drago mi je da se vidimo ovim povodom. Danas objavljujemo dobitnika jednog ludog tendera, gdje ćemo odrediti nekog ko će nam izgraditi muzej kojeg smo mogli izgraditi najmanje pet puta. Govorit ću manje svečano, ali pokušat ću vam dočarati kako je kada se borite za projekt iz oblasti kulture. Znate li gdje se nalazi ovaj muzej? Na jednoj od najprivlačnijih lokacija u BiH, zato se nije dogodio. Neko je htio na toj lokaciji graditi nešto drugo. Zahvaljujući promjenama u Općini Novo Sarajevo maknuta je želja da se ta lokacija prenamijeni za neku gradnju”, između ostalog, kazao je premijer Forto.

Senka Ibrišimbegović, direktorica Javne ustanove Gradski muzeji, u okviru kojih je i depadans Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo, je naglasila da je više nema opstrukcija i da je projekt dobio vjetar u leđa.

“Sve se pokrenulo sa mrtve tačke prošlog novembra kada su premijer Forto, gradonačelnica Benjamina Karić, zajedno sa ambasadorom Italije Marco di Ruzzom i načelnikom Općine Novo Sarajevo Hasanom Tanovićem potpisali sporazum da žele podržati izgradnju Muzeja, što nam je bilo važno da dobijemo urbanističku saglasnost i raspišemo tender sa Italijanskom razvojnom agencijom za odabir firme koja će raditi glavne izvedbene projekte za ovaj muzej”, kazala je Ibrišimbegović.

Proteklih devet mjeseci su sprovedene tenderske procedure, Italijanska razvojna agencija je odabrala sa stručnim žirijem firmu koja će raditi glavne izvedbene projekte za Muzej, a koji su preduvjeti za dobijanje građevinske dozvole. Za izgradnju Muzeja je potrebno oko 10 miliona EUR-a.

Ambasador Italije Marco Di Ruzza je kazao da su danas svi uzbuđeni.

“Ovaj događaj pokazuje da smo uspjeli pokrenuti voz zvani Ars Aevi za koji je izgledalo da se ne kreće. Nastavljamo raditi sa premijerom Fortom, gradonačelnicom Karić i načelnikom Tanovićem”, zaključio je.

Kolekcija danas obuhvaća oko 150 umjetničkih djela koje su donirali neki od najuglednijih domaćih i međunarodnih savremenih umjetnika, među kojima, Michelangelo Pistoletto, Joseph Kosuth, Joseph Beuys, Bizhan Bassiri, Maja Bajević, Jusuf Hadžifejzović i Jannis Kounellis.

Idejni projekt novog muzeja, Gradu Sarajevu, poklonio je italijanski arhitekt Renzo Piano koji je, također, u saradnji sa drugim partnerima iz Italije, prikupio i donirao sredstva za izgradnju pješačkog mosta preko rijeke Miljacke, u neposrednoj blizini lokacije budućeg Muzeja Ars Aevi.

Radio AS