U naselju Šip uručeni ključevi 30 stanova za boračku i populaciju mladih

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, te ministri u Vladi KS Omer Osmanović, Bojan Bošnjak, Enda Pavić Pečenković, Adna Mesihović i Afan Kalamujić uručili su danas na Šipu ključeve 30 stanova za boračku i populaciju mladih. Činu dodjele ključeva prisustvovao je i nekadašnji kantonalni ministar Enver Hadžiahmetović, u čijem je mandatu i pokrenut projekt poticajne stanogradnje za mlade u KS.    

Konkretno, ovu aktivnost Vlada KS je podržala kroz Program predinvestiranja u poticajnu stanogradnju za mlade putem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, kao i kroz dodjelu stanova u vlasništvo preko Ministarstva za boračka pitanja KS.

Premijer Uk je u svom obraćanju prisutnim naglasio da se radi o projektu koji se realizirao interresorno, te u saradnji sa lokalnom zajednicom, dodavši da će Vlada KS u narednom periodu intenzivirati ovakvu vrstu gradnje u svim općinama.

“Svaka općina koja pokaže interes za saradnju s Kantonom Sarajevo i Fondom, će imati priliku da na svojoj teritoriji gradi ovakve objekte. Želim vam da što više sretnih trenutaka provedete ovdje sa svojim porodicama, a mi ćemo se potruditi u što skorije vrijeme da uredimo park koji se nalazi u blizini ove zgrade koji će biti ponos svih stanovnika koji ovdje žive”, rekao je premijer Uk.

Objasnivši da se radi o devet stanova za supruge i jednom za roditelje šehida, ministar Osmanović izrazio je zadovoljstvo da je ovaj projekt nastavljen i u ovoj godini. 

“Prošle godine radilo se o 68, ove godine dodjeljujemo deset stanova. Danas dodjeljujemo ključeve, svi imaju predugovore i nadamo se da će u sljedećoj godini svi oni biti u svojim domovima i da će dobiti ono što im je zakonom propisano“, naveo je ministar Osmanović dodavši da se uporedo gradi i zgrada u naselju Rosulje u Vogošći, za šta je iz Ministarstva izdvojeno 12 miliona KM.

“Tu ćemo imati 120 stanova i nadam se da će biti useljivi za manje od godinu. Također, ove godine smo raspisali konkurs braniteljskoj populaciji za 16 stanova u Ilijašu, tako da nemamo nikoga na listama čekanja, sve smo riješili”, naveo je ministar Osmanović.     

Direktorica Fonda za izgradnju stanova KS Lejla Khattab objasnila je da je izgradnja objekta na Šipu počela 2020. godine i da je većina korisnika iz boračke i populacije mladih.

“Kod mladih imamo tri kategorije. Jedna su oni koje je 2021. godine Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS subvencioniralo s 25.000 KM po stambenoj jedinici. Drugi mladi su oni koji su ove godine stvorili uslove da apliciraju na javnom pozivu za stambeno zbrinjavanje mladih. Imamo treću kategoriju mladih, koji plaćaju na odgođeno plaćanje, gdje ide učešće, plus rate s jeftinijim kvadratnim metrom stanja. Oni će, kada isplate svoj dio, moći aplicirati, kako na subvenciju Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, odnosno Vlade KS, tako i Općine Centar”, rekla je Khattab.

Radio AS