U Olimpijskom muzeju Dani otvorenih vrata povodom obilježavanja 39. godišnjice XIV ZOI

Olimpijski muzej u Sarajevu čuva vrijedne uspomene na XIV Zimske olimpijske igre, koje su od 8. do 19. februara 1984. godine održane u ovom gradu.

Povodom obilježavanja 39. godišnjice ove značajne sportske manifestacije, od danas pa do 12. februara u Olimpijskom muzeju bit će organizirani Dani otvorenih vrata, a za sve posjetioce koji u tom periodu odluče da dožive dio olimpijske atmosfere ulaz je besplatan.

Također, posjetioci će danas imati priliku vidjeti i program u saradnji sa festivalom „Sarajevska zima“ i Gradskom upravom Grada Sarajeva – najavljeno je iz JU Gradski muzeji Sarajevo u sklopu koje je i Olimpijski muzej.

Brojni gosti koji ovih dana borave u glavnom gradu BiH, rado posjećuju i Olimpijski muzej u želji da saznaju više o ovoj manifestaciji koja je 1984. godine u Sarajevu okupila sportiste iz 49 zemalja, te veliki broj ljubitelja zimskih sportova, kao i medijskih ekipa.

Među brojnim predmetima koje posjetioci imaju priliku vidjeti u Muzeju, tu je i znatna postavka suvenira iz tog perioda – Vučko, olimpijska pahuljica, a tu su i sve medalje, poštanske markice, dakle sve što se radilo za promociju tih Zimskih olimpijskih igara. 

Posjetioci, između ostalog, mogu vidjeti i eksponate vezane za tadašnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Huana Antonia Samarana (Juan Antonio Samaranch), koji je bio veliki prijatelj Sarajeva i po kojem je nazvana Olimpijska dvorana Zetra.

On je donirao Muzeju kaput u kojem je otvorio i držao govor na otvaranju XIV Zimskih olimpijskih igara.

Također, u kolekciji su između ostalog i skije tadašnjeg dobitnika srebrene olimpijske medalje Jure Franka, kao i olimpijska baklja.

Pored sportskih eksponata, Olimpijski muzej nudi jednu umjetničku kolekciju, koja se vezuje za mapu grafika koju su savremeni umjetnici poklonili Olimpijskom muzeju, odnosno Gradu Sarajevu za ovaj događaj.

Tu su i grafike umjetnika Ismara Mujezinovića, koji je radio specijalne plakate za svih osam sportskih vještina koje su tada bile na Olimpijskim igrama.

Olimpijski muzej Sarajevo njeguje sjećanje na XIV Zimske olimpijske igre i učestvuje u razvoju i afirmaciji olimpijskih vrijednosti i olimpijskog duha.

Osnovan je odlukom Organizacionog odbora XIV Zimskih olimpijskih igara sa željom da se trajno sačuva uspomena na organizaciju i realizaciju ovog nezaboravnog olimpijskog događaja.

Radio AS