U Parlamentu FBiH usaglašeno ograničenje rasta cijena struje na maksimalnih 20 posto

Na večerašnjoj, vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usaglašen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji, koji je jučer usvojen u Domu naroda kojim je poskupljenje struje ograničeno na maksimalnih 20 posto.

Na sjednici na kojoj je bilo više replika nego diskusije, za ovaj zakon glasalo je 77 zastupnika, jedan je bio protiv i jedan uzdržan.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je rekao da je već objašnjeno zašto je bitno da ovo povećanje bude više od 50 posto.

“Ovim ćemo Elektroprivredu dovesti u jedan težak položaj. Ne kažem da je neizvodiv, ali bit će težak”, kazao je Džindić

Podsjećamo, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je na jučer održanoj vanrednoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH.

Suština donesenog zakonskog rješenja je osigurati Vladi Federacije BiH pravni temelj za donošenje interventnih mjera u slučaju poremećaja na tržištu električne energije, odnosno mehanizam kojim može ograničiti rast cijena električne energije te na taj način utjecati i na privredu koja bi teško izdržala teret poskupljenja koja su najavljena iz JP “Elektroprivrede“ BiH.

No, zbog amandmana delegata Elmedina Konakovića i Anera Žuljevića Dom naroda FBiH usvojio je dugačiji tekst Zakona o električnoj energiji u odnosu na Predstavnički dom.

U tekstu koji je ranije usvojen na Predstavničkom domu stoji da Vlada treba reagovati ukoliko dođe do poskupljenja većeg od 50 posto, međutim, jučer je na Domu naroda usvojen tekst u kojem je ta granica za reagovanje Vlade FBiH pomjerena na 20 posto.

U međuvremenu iz Elektroprivrede BiH su danas poručili da ukoliko dopune zakona koje su usvojene u Domu naroda, uz amandmane zastupnika, u istom tekstu budu odobrene i u Predstavničkom domu, amandmani će biti “u potpunosti neprovodivi i neće voditi rješenju problema zbog pravnih nejasnoća koje sadrže”.

“Provedba dopuna zakona uz uložene amandmane za JP Elektroprivreda BiH znače poslovanje s gubitkom u iznosu od 85 miliona KM u narednoj godini”, poručili su iz Elektroprivrede BiH.

Očekuje se da bi ovaj zakon mogao stupiti na snagu najranije 8. januara 2022. godine.

klix.ba

Radio AS