U petak počinje V4 Film Festival u kinu Meeting Point, ulaz besplatan

V4 Film Festival koji organiziraju ambasade četiri evropske zemlje Višegradske grupe, održat će se u kinu Meeting Point u Sarajevu od 6. do 9. oktobra, a ulaz na projekcije je besplatan.

Program počinje u petak, 6. oktobra, u 19 sati filmom “Strogo kontrolisani vozovi” Jiříja Menzela.

Višegradska grupa, poznata i kao Višegradska četvorka ili samo V4, je savez četiri zemlje centralne Evrope – Slovačke, Republike Češke, Poljske i Mađarske. Budući da Češka trenutno predsjedava V4 grupom, publiku će u petak, 6. oktobra pozdraviti Chargé d´affairesa Ambasade Republike Češke u Sarajevu, Josef Zrzavecký.

Na programu su četiri filma, koji počinju svaku večer u 19 sati u kinu Meeting Point.

V4 Film Festival u kinu Meeting Point u petak, 6. oktobra u 19 sati otvara češki film “Strogo kontrolisani vozovi” Jiříja Menzela, koji je osvojio Oscara za najbolji strani film 1968. godine.

U subotu, 7. oktobra na programu je mađarski film “Istočna rivijera” (režija: Dániel Tiszeker, Lévai Balázs). U nedjelju, 8. oktobra, na programu je film “Sluškinja” (režija Mariana Čengel-Solčanská), koprodukcija Slovačke i Republike Češke, sveobuhvatna, poetična i izuzetno emotivna priča o ženskoj snazi i zabranjenoj ljubavi, koja će gledatelje iznenaditi svojom nekonvencionalnošću.

Program završava u ponedjeljak, 9. oktobra poljskim filmom “Filip” (režija: Michał Kwieciński), po istoimenom romanu Leopolda Tyrmanda.

Besplatne ulaznice za filmove V4 Film Festivala preuzimaju se u kinu Meeting Point sat vremena prije početka projekcije.

Radio AS