U ponedjeljak počinju Dani brazilskog filma u kinu Meeting Point, ulaz besplatan

Dani brazilskog filma, u organizaciji Ambasade Brazila u Sarajevu i u saradnji s kinom Meeting Point, održat će se od 22. do 25. aprila u Sarajevu.

Publika će u kinu Meeting Point imati priliku pogledati četiri brazilska filma u terminu od 20 sati. Ulaz je besplatan, a besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije. Na otvorenju Dana brazilskog filma publiku će pozdraviti ambasadorica Brazila u BiH Maria Clara Duclos Carisio.

Na programu su višestruko nagrađivani filmovi. Dani brazilskog filma počinju u ponedjeljak, 22. aprila, u 20 sati projekcijom filma “Druga majka” Anne Muylaert, nagrađen sa više od trideset nagrada i brazilski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. U utorak, 23. aprila u 20 sati na programu je film “O Quatrilho” Fábija Barrete, nominiran za Oscara 1996. godine za najbolji strani film. U srijedu, 24. aprila u 20 sati publika će u kinu Meeting Point moći pogledati film “Xingu” u režiji Cao Hamburgera, a u četvrtak, 25. aprila film “Nevidljivi život” Karima Aïnouza, dobitnik brojnih nagrada, između ostalog i nagrade “Un Certain Regard” na filmskom festivalu u Cannesu 2019. godine.

Film “Druga majka” govori o Val koja je provela 13 godina u São Paulu kao dadilja dječaku Fabinhu. Finansijski je stabilna, ali mora živjeti sa osjećajem krivice što je svoju kćerku Jessicu ostavila u Pernambucu, na sjeveroistoku Brazila. Dok se odvijaju prijemni ispiti za koledž, Jessica, koju su podigli rođaci, želi doći u São Paulo kako bi i ona polagala prijemne ispite. Kada Jessica dođe, suživot neće biti lak, njen karakter će uticati na sve, a Val će se naći usred svega toga. U kinu Meeting Point u ponedjeljak, 22. aprila, u 20 sati.

“O Quatrilho” je na programu u utorak, 23. aprila, u 20 sati. Quatrilho je naziv kartaške igre u kojoj igrač mora izdati svog partnera da bi pobijedio. Ovo je priča o dva para imigranata: Teresi i Angelu, te Pierini i Massimu. Dok se bore za opstanak u novom svijetu, Massimo i Teresa neočekivano počinju da osjećaju nešto jedno prema drugom. Suprotno porodičnim i kulturnim tradicijama, oni napuštaju svoje partnere i kreću ka novoj sudbini.

U srijedu, 24. aprila, u 20 sati publika kina Meeting Point može pogledati film “Xingu”. Film prati život tri brata koji su odlučili da prožive veliku avanturu i uključe se u ekspediciju Roncador- Xingu, koja je imala za cilj da ukroti centralni Brazil. Braća Villas Boas, Orlando (27), Claudius (25) i Leonardo (23), učestvuju u fantastičnoj i nevjerovatnoj sagi i uskoro počinju da vode ekspediciju koja je otvorila 1.500 km novih staza, plovila preko 1.000 milja netaknutih rijeka, otvorila 19 aerodroma za vojne avione, dovela do osnivanja 43 grada i uspostavila kontakt sa autohtonim starosjediocima, kao što su Xavante, hrabri i strašni ratnici. Ova avantura omogućava braći Villas Boas da kreiraju Nacionalni park Xingu, prvi veliki rezervat u Brazilu.

Program Dana brazilskog filma završava u četvrtak, 25. aprila, u 20 sati projekcijom filma “Nevidljivi život”. Smješten u Rio de Janeiro 1950-ih, radnja filma prati dvije sestre koje žive ograničenim životima sa svojim konzervativnim roditeljima. Međutim, svaka od njih njeguje strastveni san: Eurídice sanja o tome da postane poznata pijanistica, a Guida sanja o tome da pronađe ljubav. U dramatičnom preokretu, sestre su razdvojene i prisiljene su da žive odvojeno. Uprkos svemu, one preuzimaju kontrolu nad svojim sudbinama, a istovremeno nikada ne gube nadu da će pronaći jedna drugu.

Ulaz na program Dana brazilskog filma je besplatan, a ulaznice se preuzimaju sat vremena prije početka projekcije. Sve informacije o programu su na web stranici Meeting Pointa i društvenim mrežama.

Radio AS