U ponedjeljak promocija knjige “Od Batona do Kulina” u Sarajevu

Centralna promocija knjige “Od Batona do Kulina” autora Suada Haznadarevića i Emira Medanhodžića bit će održana u ponedjeljak, 10. juna, u Sarajevu.

Promocija knjige, u organizaciji Fondacije “Čuvari baštine – Bassania” i Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo, bit će održana u galeriji BKC-a, u ulici Branilaca Sarajeva br. 24, s početkom u 19 sati.

Pored autora, na ovom skupu govorit će i prof. dr. Senadin Lavić, prof. dr. Ahmed Kico te prof. Mesud Hero. Moderator promocije je Feđa Kulina.

Knjiga “Od Batona do Kulina” autora Suada Haznadarevića i Emira Medanhodžića govori o historiji Bosne i Hercegovine od antike do srednjeg vijeka iz perspektive terenskih istraživača, obuhvatajući period od 1.200 godina.

Autori također istražuju arijanstvo i Crkvu bosansku, osporavajući teorije o bogumilstvu i tvrdeći da su Istočni Goti donijeli arijanstvo koje je značajno utjecalo na religijski život Bosne. Važnu ulogu odigrao je i dolazak Avara i Slovena koji su doprinijeli razvoju centralne i lokalne vlasti, dok su Franci imali utjecaj u vrijeme prvih bosanskih banova.

Bogata foto dokumentacija i precizan publicistički stil omogućavaju čitaocima dublje razumijevanje društvenog, vjerskog i običajnog života tog perioda.​

Svi posjetioci imat će priliku na promociji kupiti knjigu po cijeni od 40 KM, uz posvetu autora. Ulaz je slobodan.

Radio AS