U preduzeću “Rad” prigodan program o važnosti zaštite okoline i pravilnog odlaganja otpada

Kantonalno javno komunalno preduzeće “Rad” iz Sarajeva , u saradnji s partnerima Ekopak d.o.o. i Zeos eko-sistem d.o.o., obilježilo je prigodnim programom Svjetski dan zaštite okoliša.

U reciklažnom dvorištu preduzeća “Rad”, na području općine Novo Sarajevo, polaznici Univerzalne školice “Krugovi” upriličili su mini predstavu o važnosti zaštite okoliša i pravilnog odlaganja otpada, a upriličena je i recitacija kao dio te predstave.

Učenici Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” pripremili su za tu priliku modnu reviju, a kreacije su urađene od reciklažnih sirovina te upriličili pjesmicu o temi Planete.

Organizatori su darivali sudionike simboličnim poklonima, zahvalnice za sudjelovanje u tom projektu. Planiran je i nastavak saradnje na zaštiti okoliša i podizanju svijesti o načinu i lokacijama za odlaganje otpada.

Upitan za nivo svijesti ovdašnjeg stanovništva za zaštitu okoliša, Mirza Ramić iz KJKP “Rad” u izjavi za Fenu kaže da ima određenih pomaka. Nije to željeni tempo, ali postoje određene izmjene u navikama.

“Činjenica jeste da je navike najteže mijenjati i da je za to potrebno najviše vremena, ali ne možemo reći da ne postoje određeni pomaci”, kazao je.

Najavio je postavljanje 275 zelenih otoka, u užem urbanom dijelu Kantona Sarajevo. Građani će imati tako mogućnost razvrstavanja otpada iz vlastitog domaćinstva, u neposrednoj blizini svojih domova, potom i odlaganja u pripadajuće kontejnere (plave, žute, zelene boje). Ono što im ostane moći će odlagati u kontejner sive ili crne boje, namijenjene za odlaganje miješanog komunalnog otpada.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. juna širom svijeta, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih nacija posvećene okolišu (Štokholm, 1972. godine), kada je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih nacija (UNEP). 

(FENA)

Radio AS