U pripremi raznovrstan kulturno-umjetnički program za Dane Kantona Sarajevo

Dani Kantona Sarajevo, koji se tradicionalno održavaju od 2. do 9. maja, i ove godine donose bogat kulturno-umjetnički program.

Publika će biti u prilici da prati pop-rock i jazz koncerte, operne i pozorišne predstave, a organizuju se i filmske večeri, književno-scenski događaji, izložbe, kao i programi za djecu, te raznovrsne promocije.

Dio programa, koji je predložio Bosanski kulturni centar, a na koji je dala saglasnost Vlada KS, predviđa dodatne besplatne događaje na brojnim lokacijama širom Kantona Sarajevo.

Prvog dana manifestacije, u Galeriji BKC-a održat će se filmsko veče “Planet Sarajevo”, na kojem će biti prikazan istoimeni dokumentarni film sniman u prvim danima opsade Sarajeva, bh. reditelja Šahina Šišića.

U sklopu ovog dijela manifestacije je planirano i održavanje koncerta operske pjevačice Sandre Bagarić s gostima, kao i koncerta sarajevskog muzičara Almasa Smajlovića. Također će biti održani rock koncerti grupe Anchi & Moon Dogs na nekoliko lokacija u Kantonu Sarajevo, uključujući i općine Vogošću, Ilijaš, Ilidžu i Hadžiće.

Na Programu je, između ostalog, izložba “Antifašistički strip”, kao i Književno-scenski događaj “Sidran, živjeti, svjedočiti epohu”, te promocija knjige “Hamza Bakšić”.

Mališani će moći uživati u predstavi “Gdje se krije svijet čarolije”, koja će biti uprličena na području navedenih općina.

U sklopu ovog dijela Programa, za najmlađe stanovnike kantona je planirana i muzičko-scenska izvedba mjuzikla “Londonska priča”, koji je dramaturški koncipiran prema motivima čuvenog romana Oliver Twist.

Na programu je i otvaranje nove postavke muzeja “Valter brani Sarajevo” na novoj lokaciji – objekat Bistričke stanice. Muzej je izvorno bio postavljen u JP Filmski centar Sarajevo.

Iz Vlade KS blagovremeno će saopštiti informacije o mjestu i vremenu održavanja planiranih događaja, uključujući sve ostale događaje koje su predviđeni Programom obilježavanja Dana KS, a nakon što Program potvrdi Skupština KS.

Radio AS