U produkciji iMTM na sceni Pozorišta mladih predstava “Londonska priča”

Muzičko-scenski komad za djecu “Londonska priča”, koji je dramaturški koncipiran prema motivima romana “Oliver Twist” engleskog romanopisca Charlesa Dickensa, premijerno će biti izveden 13. novembra u Pozorištu mladih, a prva repriza je zakazana za 14. novembar.

Riječ je o završnom projektu škole muzičkog teatra neovisne platforme za edukaciju u izvođačkim umjetnostima iMTM za 2022/2023. godine.

Radnja predstave je smještena u London u 19. stoljeće i prati život djece na ulicama grada. Projekt je društveno-odgovornog karaktera i svojom tematikom skreće pažnju na ugroženu kategoriju djece bez roditeljskog staranja.

“Kao i sa prethodnim projektima želja nam je bila školovati ansambl talentovane djece uzrasta od 8 do 14 godina, koja su izabrana po osnovu nekoliko audicija. Istovremeno, radi tematike predstave željeli smo i da je pogleda što veći broj djece, radi čega projekt nije komercijalan i ulaz na oba gledanja je slobodan”, kazala je muzička rediteljica predstave Alma Ferović Fazlić i dodala da karata za prva dva gledanja nema, ali da su u planu i reprizna izvođenja.

Pored Ferović-Fazlić kreativni tim predstave čine reditelj: Riad Ljutović, koreografkinja Samra Mlinar Mandić, kostimografkinja Aleksandra Korizma, dirigent i korepetitor Bakir Samardžić, inspicijent Nihad Kapić, inžinjer zvuka Momčilo Lađević i asistentica produkcije Esma Saltaga.

Tokom devetomjesečne edukacije ansambl djece vodile su mentorica glume i scenskog pokreta Irma Alimanović i mentorice pjevanja Irma Mulić i Ajsela Zoronjić. Vizuelni identitet osmislila je agencija Komitet.

Reditelj predstave Riad Ljutović kazao je da je predstava zamišljena tako da univerzalnom pričom o siromašnom dječaku Oliveru skrene pažnju na današnju djecu, koja su sve više prepustena lošem društvu i otuđenosti.

“Kroz preplitanje različitih likova, koji se bore za svoj scenski prostor adaptacija teksta kroz komične elemente komunicira jezikom koji djeca razumiju, ali ipak nosi i dozu surove istine života, u kojem djeca ipak ostaju na ulici, nezaštićena i prepuštena sama sebi”, kazao je Riad Ljutović.

Glumačku podjelu čine glumci: Aldin Tucić, Armin Omerović, Ana Marija Tomić, Irma Alimanović, Nedim Džinović, Haris Bidžan i Irma Mulić, kao i pjevači Ajsela Zoronjić, Alen Hadžić i Sara Vojičić. Dječije uloge tumače: Darjan Božinović, Nej Mehmedović, David Jurčević, Ahmed Nuhić, Dino Imran Mulahusić, Danis Hadžiselimović, Rejhan Bašić, Đula Nuhić, Nora Sardaro, Džaan Zec Filipović, Asja Čaluk, Elli Kalea Brutus, Erina Hrelja i Asja Rujanac.

U predstavi učestvuju i učenici i učenice V razreda Odsjeka za klasični balet Osnovne muzičke škole “Mladen Pozajić” iz Sarajeva, u klasi Samre Mlinar Mandić među kojima su: Esma Alagić, Allegra Bajrović, Dželila Bićević, Iris Biščević, Lamija Delalić, Emina Hadžikalfagić, Deniz Hodžić, Lamija Neretljaković, Hena Omerović, Amina Sivro, Aiša Šukalo i Hazim Ali Zulović.

Projekat su podržali Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, te omladinska organizacija Schüler Helfen Leben te Lino brend.

Radio AS