U sali Općine Novi Grad održan “Dan novogradskih osnovnih škola”

Sinoć je u prepunoj multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo održan Dan novogradskih osnovnih škola u okviru 24. tradicionalne manifestacije “Novogradski dani 2022”.

Zabava, ples i smijeh bili su upriličeni za djecu, roditelje i posjetioce koji su odlučili vikend provesti uz učenike novogradskih škola.

Učenici i nastavnici su u prethodnom periodu vrijedno radili, te su kroz različite sadržaje iz oblasti obrazovanja, kulture i sporta predstavili svoj rad. Pored brojnih različitih tačaka, svi posjetioci su imali priliku vidjeti i kreativne radove učenika, koji su kroz mnogo uloženog truda uradili na časovima sa svojim nastavnicima, te ih predstavili u holu Općine.

Manifestaciji je prisustvovalo više od 700 učesnika i posjetilaca. Prisutne je pozdravila i dobrodošlicu ima poželjela Selma Serdarević, šefica Odsjeka za obrazovanje Općine Novi Grad Sarajevo.

Svoj vrijedan trud, talenat i rad su pokazali svi učenici i njihovi nastavnici, te im na tome posebno čestitamo, kazala je na početku manifestacije Selma Serdarević, koja je prisutnima poželjela uspjeh u budućem radu, te im se zahvalila na izuzetnoj saradnji.

“Ove godine prvi put Općina Novi Grad Sarajevo u sklopu manifestacije ‘Novogradski dani’ organizirala je Dan novogradskih osnovnih škola. Želja nam je bila predstaviti škole u njihovim vannastavnim aktivnostima kulturno-umjetničkom stvaralaštvu, te tehničkom i likovnom izražaju. Općina putem svoje Službe za obrazovanje, kulturu i sport podržava sve

naše škole u njihovim vannastavnim aktivnostima i kao rezultat te saradnje ovdje imamo oko 500 učesnika i nastavnika, koji su došli da nam predstave jedan mali dio njihovog rada tokom školske godine. Ne postoje riječi koje mogu opisati današnji događaj, ovo treba vidjeti i doživjeti. Preko 700 gostiju danas je došlo da uveliča ovaj događaj”, kazala je Serdarević.

U okviru programa nastupilo je 14 osnovnih škola sa područja općine Novi Grad Sarajevo.U programu su učestvovale OŠ “Fatima Gunić” sa horskom sekcijom i numerom “Oj ružice”, OŠ “Meša Selimović” predstavila se sa tri tačke “Pokret je misao, misao je ples”.

OŠ “Mustafa Busuladžić” se predstavila publici igrokazom “Čuvajmo zemlju”. OŠ “Aneks” pripremila je dvije tačke “Ritmika” i “Hor”, a učenici OŠ “Maarif” predstavili su se sa pjesmicom “Merhaba” na turskom jeziku, dok su se učenici OŠ “Behaudin Selmanović” predstavili sa folklornom tačkom “Romske igre”.

Učenici OŠ “Umihana Čuvidina” predstavili su se izvedbom “Proljetni cvjetić”. Učenice OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” izvele su predstavu “Cipelice”, a učenici OŠ “Avdo Smailović” folklornu tačku “Sarajevsko polje”.

Učenici OŠ “Skender Kulenović” izveli su tačku “Brojalica”, hor OŠ “Aleksa Šantić” izvedbu “Najljepša zemljo moja”, dok su se učenice OŠ “Ćamil Sijarić” predstavile sa numerom “Ostajte ovdje”, a učenici OŠ “Džemaludin Čaušević” revijom “Ritmika”  i revijom učenika “Odjeće od recikliranog materijala”.

Za kraj nastupila je i OŠ “Sokolje” s izvedbom “Irski ples”.

Radio AS