U Sarajevo stigao prvi novi trolejbus

Prvi trolejbus nabavljen iz Bjelorusije stigao je jutros u Sarajevo, objavio je kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta.

“Novi sarajevski trolejbus je rano jutros stigao u Sarajevo i prolazi carinske procedure. Javnost ćemo pravovremeno obavijestiti o svim detaljima”, napisao je Šteta na društvenim mrežama.

Trolejbuse je proizveo bjeloruski proizvođač BKM Holding, a za potrebe javnog prevoza Kantona Sarajevo bit će isporučeno ukupno 25 vozila.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=345020617633998&set=a.272744714861589&type=3

Osim što će biti opremljeni, kako je navedeno, najsavremenijom opremom, jedna od osnovnih karakteristika novih sarajevskih trolejbusa je da imaju mogućnost autonomne vožnje do 20 kilometara, što znači da će moći voziti i na određenim autobuskim linijama, odnosno na saobraćajnicama koje nisu pokrivene kontaktnom mrežom.

Novi trolejbusi imaju kapacitet minimalno 130 putnika i najmanje 35 sjedećih mjesta, opremljeni su naprednim sistemima naplate karata i brojanja putnika, videonadzorom, pristupom za osobe s invaliditetom, klima uređajem, LED osvjetljenjem i povećanim komforom u vožnji, dok će biti ugrađen i određeni broj USB priključaka za mobilne telefone.

Radio AS