U Sarajevu će se sutra održati protest podrške građanima Ukrajine

Grupa anti-ratnih aktivista i aktivistkinja organizira proteste podrške građanima Ukrajine. Protest je organiziran za sutra s početkom u 12 sati u Velikom parku.

“Mi koji znamo šta je rat, koji znamo šta je agresija, koji se svakodnevno već decenijama oporavljamo od rata i svakodnevno živimo pod prijetnjom novog rata, svaki dan budeći se u nadi da ćemo i zaspati u miru, solidarišemo se sa ljudima Ukrajine koji su se u četvrtak probudili pod bombama, sirenama i neizvjesnosti”, naveli su.

Ističu da u petak stoje uz ljude iz Ukrajine koji su direktno pogođeni agresijom Rusije, stoje i protiv naših ugnjetavača koji nas decenijama drže pod prijetnjom rata. Stoje za mir.

Dodaju da imperijalne i ekspanzionističke sile diktatora odlučile su da koriste oružje i rat kako bi sebi osigurali vječnu slavu i još više profita. Kao i svi agresori, Putin se trenutno koristi nacionalističkim narativom, a ako ko zna kako nacionalizmi uništavaju ljudskost i polariziraju ljude to smo mi. Zbog toga je naša dužnost pozvati na mir i zaustavljanje vještačke polarizacije.

“Ljudi u Rusiji su se u četvrtak također pobunili protiv rata, ali su se suočili sa ogromnom represijom. I to nam pokazuje da rat nije između običnih ljudi, već je rat sredstvo da se diktatori preko naših leđa obračunaju jedni sa drugim. Kolektivno smo iznevjerili ljude u Ukrajini, jer smo ostali nijemi dok je rat bio u najavi. Kolektivno smo iznevjerili i ljude u Siriji, Afganisatnu, Jemenu, Kongu, nastavi niz. Ratovi bukte po cijeloj planeti. Nekako nam se stalno ti ratovi čine daleko, da nisu naši. A ustvari svi ratovi su i naši jer su direktno usmjereni protiv ljudske vrste i humanosti”, dodaju.

klix.ba

Radio AS