U sarajevskoj Općoj bolnici od danas u ponudi nova usluga

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” danas je otvorena Ambulanta za terapiju bola, koja će pacijentima biti na raspolaganju utorkom od 8 do 14 sati i četvrtkom od 12 do 18 sati.

Kako su saopćili iz bolnice, vrata ove Ambulante su otvorena pacijentima sa svim tipovima bola, bilo da se radi o akutnom , hroničnom , karcinomskom bolu ili neuropatskom bolu.

“U novootvorenoj ambulanti za terapiju bola pacijenti mogu dobit individualizirani, multidisciplinarni i multimodalni pristup liječenju, koji uključuje optimalno planiranje farmakoloških i nefarmakoloških tehnika u kombinaciji sa minimalno invazivnim tehnikama te edukaciju bolesnika, redovno praćenje intenziteta bola i nuspojava, kao i procjenu zadovoljstva bolesnika”, kažu.

Dodaju da se pacijenti mogu naručiti za ovaj pregled svakim radnim danom od 8 do 14 sati na broj telefona: 033/285-182.

“Onkološki bolesnici, trudnice i djeca primat će se bez naručivanja”, dodaju.

Današnjem otvaranju Ambulante za terapiju bola je prisustvovao prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice sa saradnicima i Amra Bašić-Živadinović, direktorica J.U. Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

“Čelni ljudi obje zdravstvene ustanove istakli su ogroman značaj otvaranja ove Ambulante jer veliki broj naših sugrađana živi sa bolom i bespomoćno luta kroz zdravstveni sistem bez adekvatne pomoći. Ova potreba pacijenata za pružanjem kvalitetne i sigurne usluge u terapiji bola je prepoznata u Općoj bolnici, a medicinski stručnjaci nisu krili zadovoljstvo što će nova usluga pomoći mnogim pacijentima, kao svuda u civiliziranom svijetu”, stoji u saopštenju.

Radio AS