U Sarajevskom ratnom teatru počeo rad na predstavi “Othello”

Danas je u Sarajevskom ratnom teatru održana press konferencija povodom početka rada na predstavi “Othello”, koprodukcijskom projektu Sarajevskog ratnog teatra i Ulysees teatra.

Predstavu “Othello” Williama Shakespearea, režirat će Oksana Dimitrijeva, a kreativni tim uključuje ukrajinske autore, scenografa i kostimografa Mykhayla Nikolyeva, kompozitoricu Katerynu Palachovu i koreografkinju Innu Falkovu. Dramaturginja predstave je Nejra Babić, a saradnici na projektu su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički.

U predstavi igraju članovi SARTR-a: Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Jasenko Pašić, Maja Salkić, Davor Sabo, Adnan Kreso, tri gostujuća glumca Ermin Bravo, Mehmed Porča i Mak Čengić, kao i hrvatska glumica Ana Marija Brđanović.

Današnjoj konferenciji su prisustvovali rediteljica predstave Oksana Dimitrijeva, Rade Šerbedžija i Lenka Udovički kao koproducenti, dramaturginja Nejra Babić i glumački ansambl predstave.

Prisutnima se obratila i Maja Salkić, direktorica Sarajevskog ratnog teatra, izrazivši veliko zadovoljstvo s tim da je SARTR s ovim projektom pružio utočište ukrajinskim umjetnicima te da je samim tim ovaj projekat veći od same predstave. Izrazila je i zadovoljstvo i da se po prvi put radi predstava po tekstu velikog Williama Shakespearea, istaknuvši veliku zahvalnost Radetu Šerbedžiji i Lenki Udovički koji su svojim iskustvom velika potpora projektu i koji su se javili sa idejom saradnje s ukrajinskim umjetnicima svega nekoliko dana nakon što je i sama pokušala potražiti kontakte ukrajinskih umjetnika u želji da SARTR uspostavi neku vrstu saradnje s njima. Naglasila je da se ansambl SARTR-a u februaru već imao priliku upoznati sa kreativnim timom iz Ukrajine na čelu sa rediteljicom Oksanom Dmitriievom, kada su održane radionice.

Lenka Udovički istakla je da je ovo već treća koprodukcija Ulysees teatra s nekim teatrom iz Bosne i Hercegovine, a prva sa SARTR-om, koji je bio logičan izbor kao teatar koji je nastao u ratu. Istakla je da je i Ulysees teatar nastao kao umjetnički odgovor na ratna dešavanja od prije 30 godina te da su se kao teatar pokrenuli prošle godine kada je počela invazija u Ukrajini u želji da ostvare kontakte sa umjetnicima iz Ukrajine, što se vrlo brzo desilo, a na taj način su se upoznali sa Oksanom i tako je došlo do početka saradnje i konačno početka realizacije predstave “Othello”.

Rediteljica Oksana Dmitrijeva izrazila je veliku zahvalnost što je gost u Sarajevu, zahvalnost što se iskazuje zainteresovanost za ono što se trenutno dešava u Ukrajini, zahvalnost za toplinu i prijateljsku ruku u trenucima kada je bila izgubljena i kada je morala učiti kako živjeti i raditi u ratnom vremenu. Istakla je veliko zadovoljstvo što ovaj projekat okuplja veliki tim iz više država i nadu da će on ostvariti uspjeh i pomjeriti granice.

Rade Šerbedžija opisao je ovaj projekat oslonivši se na citat @Kad se nešto mora dogoditi događa se prijekim nalogom vremena.” Istaknuo je da živimo u teškim vremenima, u jednom strašnom kovitlacu te da je od presudne važnosti kada su ratne trube jedina muzika koju čujemo da umjetničke trube budu još glasnije. Naglasio je da je ovaj projekat toliko tačan i ispravan, kroz koji se razmjenjuju iskustva te da predstavlja taj prijeki nalog vremena i počast i teatru u kojem se dešava.

Glumac Ermin Bravo istaknuo je da je kao i većina umjetnika u Sarajevu osjetio potrebu i odgovornost da pokaže ljudima iz Ukrajine da nisu sami, jer ljudi Sarajeva pamte koliko je to u vrijeme rata i njima bilo važno. Istaknuo je da je ovaj projekat veći od same predstave, naročito jer je “Othello” komad koji govori o ratnicima koji se vraćaju iz rata i o načinu na koji se oni snalaze u mirnodopskim uslovima. S obzirom na to da je Ukrajina trenutno u ratu, a naše iskustvo rata je već prošlo, priča ovog komada je negdje između.

Probe na sceni SARTR -a će trajati do 8. jula, a zatim se proces stvaranja nastavlja na Brijunima do 21. jula, kada je planirana premijera i sedam repriza u tvrđavi Minor na Malom Brijunul. Premijera na sceni Sarajevskog ratnog tetatra je planirana za jesen 2023. godine.

Radio AS