U Sarajevu dvodnevni događaj posvećen školama budućnosti

Razmjena iskustava, praksi i znanja u oblasti STEM obrazovanja cilj je ‘Škole budućnosti’, dvodnevnog događaja koji je počeo u Sarajevu. Namjera je omogućiti učenicima i da nauče više o inovacijama, tehnologiji i nauci i to kroz zabavu, praktične aktivnosti i radionice.

Događaj posvećen školama budućnosti dio je projekta ‘Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta’ (EGG2), koji primarno finansira Vlada Kraljevine Norveške, a sufinansira i provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Norveški ambasador u BiH Olav Reinertsen istaknuo je u izjavi za novinare da međunarodna zajednica i domaće vlasti moraju preuzeti odgovornost da bi istraživanja, razvoj i inovacije postali integralnim dijelom društva u BiH.

“Budućnost treba da nam je zasnovana na znanju i ekonomiji, a najbolji način da se to i postigne jeste da se educiraju mladi ljudi koji će raditi na tome”, kazao je.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera kaže da UNDP prepoznaje značaj digitalnih rješenja za društvo, a pošto se tehnologija brzo mijenja moraju se pratiti te promjene da bi se pružile jednake mogućnosti naročito za mlade ljude. U Projektu EGG2 rade, zajedno sa Kraljevinom Norveške, da bi potakli razvoj inovacije, tehnologije i poduzetništva.

U okviru prve komponente, taj projekt radi na jačanju STAM obrazovanja kroz uspostavu i jačanje kapaciteta mreže STAM kabineta u 26 osnovnih i srednjih škola širom zemlje. 

Haris Mularifović godinama je nastavnik informatike i tehničke kulture u Osnovnoj školi ‘Huso Hodžić’ iz Tešnja. Zajedno sa UNDP-om i lokalnom upravom realizirali su Projekt STEM kabineta u toj školi, koji doprinosi intelektualnom razvoju učenika, povećava nivo logike i doprinosi timskom radu, a važan je i za nastavnike. Učenike uče da stečena znanja koriste i za doprinos razvoju zajednice.

Dosad su, kaže, realizirali nekoliko projekata, promovirali se na sajmovima. Učenici su tako izradili projekt digitalnih vrata, automatskog osvjetljavanja ulice kojim se među ostalim doprinosi uštedi energije. Imali su i projekt digitalne rampe, također kako funkcionira parking.

“To su neki od projekata koje smo uradili. Učenici su vidjeli kako projekti funkcioniraju u stvarnosti, a dok su to izrađivali puno toga su naučili”, kazao je.

Kako je pojasnio, STEM obrazovanje je moguće primijeniti u skoro svakom nastavnom predmetu. STEM kabinet podrazumijeva spoj više disciplina. Potrebno je da učenici imaju znanje iz matematike, informatike i tehnike. Kad se sve to objedini, dobije se STEM obrazovanje.

Učenica Srednje elektrotehničke škole Sarajevo Latifa Pršeš sudjeluje u projektu ‘Škola budućnost’, te smatra da pruža mnogo mogućnosti i nudi širu sliku svijeta i budućnosti. Ona kaže da su, sudjelovanjem u tom projektu, poboljšane njene društvene sposobnosti, stečeno iskustvo je neprocjenjivo, a i otvorena su joj vrata digitalne budućnosti.

Događaj zvaničnog naziva ‘Škole budućnosti – Imagination Day in BiH’  održava se 22. i 23. juna u Sarajevu, a cilj Projekta EGG2 je da stimulira izgradnju društva znanja i osposobljavanja kadrova potrebnih modernoj privredi kroz aktivnosti grupisane u tri međusobno povezane oblasti – obrazovanje, poduzetništvo i inovacije.

(FENA)

Radio AS