U Sarajevu obilježen Svjetski dan multiple skleroze

Puštanjem u zrak biorazgradivih i za okoliš neštetnih balona, ispred i sa balkona zgrade Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, počelo je obilježavanje Svjetskog dana multiple skleroze, a u suradnji sa Udruženjem oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo upriličeni su i drugi sadržaji.

Pomoćnica za stručne poslove direktora i voditeljica Sektora za javno zdravstvo Zavoda Aida Ramić Čatak istaknula je, u izjavi za novinare, važnost isticanja podrške osobama koje žive sa multiple sklerozom, tom kompleksnom bolešću.

“Mi iz zdravstvenog sektora trebamo nastaviti istrajavati na pronalaženju boljih sistemskih rješenja, dostupnosti zdravstvenih usluga, adekvatne dijagnostike, usluga unutar socijalne zaštite, prilagođavanja naših okruženja i zajednice da bi se smanjila stigma, osjećaj socijalne i fizičke izoliranosti sugrađana koji žive sa multiple sklerozom”, kazala je.

Istaknula je i intersektorsku suradnju, “jer zajedno možemo puno uraditi za one koji žive sa tom bolešću”.

Predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo Gordan Muzurović današnji je dan okarakterizirao kao dan borbe protiv multiple skleroze. Nemaju razloga da je slave, ali imaju razloga da se bore protiv te bolesti, na što kvalitetniji način, odnosno da žive sa tom bolešću.

“Multiple skleroza je kao neugodni podstanar koji je uselio u naša tijela, sa njim treba znati živjeti a da pri tom ne pričini preveliku štetu. Otići neće jer je takva vrsta bolesti, nepoznate je etiologije, bez krajnjeg lijeka”, kaže.

U toj borbi, oboljelih od multiple skleroze, potrebno je da učestvuju svi segmenti društva. Kako je kazao, jedino multidisciplinaran pristup toj problematici može dati neke rezultate.

“Pacijent, medicina i farmacija su jedno tijelo, svaki iz svog ugla posmatranja te problematike. Potreban je i četvrti stubac, a to je država. Današnji događaj je primjer kako to treba da izgleda”, kazao je i pozvao na malo više empatije i razumijevanja prema oboljelima.

Ističe i potrebu shvatanja da je ulaganje u zdravstveni sistem investicija u bolje i zdravije društvo, ne smije biti trošak. Mnogo je jeftinije ako se pravovremenom terapijom spriječi razvoj bolesti, poboljša kvaliteta života tih ljudi koji, kako je kazao, imaju intelektualne i druge sposobni i žele doprinjeti razvoju društva. Mnogo više od toga košta kad se dočeka da taj pacijent uđe u teško stanje.

Multiple skleroza je najčešća upalna autoimuna demijelinizacijska bolest centralnog nervnog sistema. Obično se javlja kod mladih osoba, a simptomi se obično javljaju između 20. i 45. godine života. Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca.

U Federaciji Bosne i Hercegovine u 2021. godini, registrovano je 811 oboljelih osoba sa stopom obolijevanja od 37 na 100.000 stanovnika. Najveći broj oboljelih je u grupi od 20 do 59 godina, što čini 68,9 posto ukupnog broja. Smrtnost od multiple skleroze u istom periodu iznosila je 1,0 na 100.000 stanovnika, sa 21 umrlom osobom.

Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Udruženja i učenici JU Srednja medicinska škola Sarajevo građanima su dijelili danas, na štandu ispred zgrade Zavoda, informativne letke i edukativno – promotivne materijale. Sa zainteresiranima su razgovarali o multiple sklerozi – “bolesti sa hiljadu lica” i terapijama.

Svjetski dan multiple skleroze (MS) obilježava se 30. maja s ciljem podizanja svijesti, informisanja i edukacije opće populacije o toj bolesti, te u cilju pružanja podrške oboljelim. Ovogodišnji slogan je “Povezujem se, povezujemo se”.

Radio AS