U Sarajevu otvorena foto-izložba o projektu energetske efikasnosti u javnim objektima

Zvaničnici Kantona Sarajevo, Evropske unije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te Ambasade Austrije u Bosni i Hercegovini predstavili su danas  foto-izložbu na otvorenom o rezultatima projekta  “Energetska aefikasnost u javnim objektima u Kantonu Sarajevo“.

Naglašen je značaj tog projekta čiji rezultati treba da budu utopljavanje objekata i manji računi za grijanje, kao i manje zagađivanje životne sredine.

Implementatori očekuju prepolovljavanje potrošnje energije i emisije CO2, bolji kvalitet grijanja i hlađenja u objektima a samim tim i veću udobnost korisnika, kao i značajne uštede u budžetu Sarajevskog kantona.

Projektom je predviđena energetska sanacija 40 objekata javne namjene u Sarajevu uključujući vrtiće, gimnazije, studentske domove i domove zdravlja, a dosad je okončana sanacija 15, među njima i nekoliko objekata osnovnih škola.

Predstavljajući foto-izložbu o objektima prije i poslije sanacije, postavljenu na šetalištu ispred Likovne akademije u Sarajevu, kantonalni premijer Nihad Uk rekao je da će njegova vlada objeručke prihvatati projekte energetske efikasnosti

Kazao je i da su dosadašnji rezultati projekta od višestruke koristi, između ostalog zbog manjih novčanih izdvajanja za energiju. Najavio je da Vlada pregovara s EBRD-om u namjeri da osigura nove, energetski efikasne načine grijanja kao što su instaliranje toplotnih pumpi, što doprinosi i ugodnijem, zdravijem životnom okruženju.

Ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattler izjavio je prilikom predstavljanja izložbe da će energetika inače biti glavna tema u narednim godinama te naveo težnju Evropske unije o smanjenju emisije CO2 u atmosferu za 55 posto do 2030. godine.

Sattler je apelovao novim postizbornim vlastima u Bosni i Hercegovini da usvoje paket energetskih zakona i tako legislativno urede ambijent koji će privući potrebne investicije za zelenu tranziciju.

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann, govoreći o ulozi njene zemlje, ulaganju pola miliona eura, kao i dodatnom ulaganju istog iznosa za druge projekte u Kantonu Sarajevo, naglasila je da Austrija podržava unapređenje energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini.

Projekat o kojem je ovdje riječ prvenstveno doprinosi uštedi novca za grijanje i boljem očuvanju životne sredine, što je u Sarajevu i sličnim sredinama veoma bitno zbog epizoda enormnog zagađenja zraka. Primjenom mjera profitira svaki građanin, naglasila je ambasadorica.

Ona dodaje da Austrija također doprinosi realizaciji projekata u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine te naglašava da će rezultati biti održivi samo ako nadležni nastave mjere, a i građani također daju doprinos na svoj način jer “životna okolina zaslužuje naš trud“.

Direktorica EBRD-a u BiH Manuela Naessl navela je da EBRD sarađuje s Vladom kantona Sarajevo od 2018. godine na formiranju zelenog akcionog plana, na poboljšanju javnih komunalnih usluga.

“Treba dosta ulagati u postizanje zelenog grada jer svi mi zaslužujemo bolji okoliš”, kazala je Naessl.

Radovi na poboljšanja energetske efikasnosti, u navedenom projektu su obuhvatili termoizolaciju  vanjskih zidova i krovnih površina, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu energenta i ugradnju LED rasvjetnih tijela.

Projekat  “Energetska aefikasnost u javnim objektima u Kantonu Sarajevo” provodi kantonalna vlada od 2020. godine uz finansijsku podršku EBRD-a, Evropske unije i Austrije.

Foto-izložba na šetalištu ispred Likovne akademije može se pogledati do 29. maja.

Radio AS