U Sarajevu otvorena izložba stripa Fazonator “Vođa šatrovački đavo” autora Berina Tuzlića

Izložba “Vođa šatrovački đavo” print izdanja stripa Fazonator autora Berina Tuzlića svečano je otvorena u sarajevskoj Galeriji ULUPUBiH-a.

Otvaranju izložbe prisustvovale su brojne zvanice, među kojima se našao i ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar.

“Ja kao diplomata uvijek kažem da su ovakve izložbe garancija za opstanak vašeg društva i Bosne i Hercegovine”, poručio je Sedar.

Berin Tuzlić aktivno djeluje na svjetskoj i domaćoj likovnoj sceni. Njegov Fazonator doživio je i svoje četvrto print izdanje, gdje su Berina inspirisala vremena u kojem živimo.

“Fazonator je jednostavno svjedok svog tog ludila kojeg mi živimo i svega onoga što nas okružuje. To svjedočenje će se nastaviti i dalje. Doživio je već i 90 epizoda jednominutnih crtanih filmova, što će reći da je sposoban isfazonirati i mišljenje. Upravo zbog toga, ova izložba predstavlja pravu poslasticu za sve one koji vole satirični strip”, pojasnio je svoj opus autor Berin Tuzlić.

Osim print izdanja Fazonator se može naći i u elektronskoj formi na stranici www.fazonator.com koja ima redovnih 30.000 čitalaca/članova. Svi zainteresovani svoj mail mogu ostaviti na stranici, te svaki novi strip fazon objavljen na webu dobiti na svoju e-mail adresu.

Izložba “Vođa šatrovački đavo” će za posjetitelje biti otvorena svakim radnim danom od 10 do 18 časova sve do 11. decembra, a privih 50 posjetilaca izložbe na poklon će dobiti strip sa 304 strip “fazona”.

Berin Tuzlić je bosanskohercegovački animator i režiser. Završio je animaciju na Zagrebačkoj školi crtanog filma, kao i na A-Film Dansk u Danskoj. Realizirao preko 80 integriranih marketing kampanja, osmislio više od 8 brendova. Učestvovao je sa autorskim radovima na više od 30 internacionalnih festivala širom svijeta.

Predsjednik je ASIFA BiH – svjetskog udruženja animatora, ogranak za BiH te autor velikog broja art animiranih filmova, muzičkih spotova, stripova i reklama. Tuzlić je nagrađen sa više od 30 međunarodnih nagrada, te samim tim i član ULUPUBiH.

Radio AS