U Sarajevu predstavljen program ”Zdravo odrastanje“ za djecu predškolskog uzrasta

U Sarajevu je održana konferencija ”Razgovarajmo o zdravom odrastanju“ sa ciljem predstavljanja novog, inovativnog i sveobuhvatnog programa za djecu predškolskog uzrasta pod nazivom “Zdravo odrastanje”.

Učesnici i učesnice konferencije su odgajateljice iz predškolskih ustanova JU Djeca Sarajeva, roditelji, autorice programa “Zdravo odrastanje”, psiholozi i psihologinje, pedagozi i pedagoginje, predstavnice i predstavnici vladinog i ne vladinog sektora.

Program ”Zdravo odrastanje“ koji je jedinstven ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regiji, ima podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i JU Djeca Sarajeva a najprije će se početi primjenjivati u predškolskim ustanovama Općine Centar Sarajevo.

Tokom konferencije odgajatelji i odgajateljice iz predškolskih ustanova i roditelji djece predškolskog uzrasta sa područja Općine Centar Sarajevo će podijeliti iskustva i dobre prakse. Razgovarati će se o dodatnim potrebama roditelja i odgajatelja, kako bi se na najbolji način primijenio program koji utiče na razvoj funkcionalnog znanja i psihosocijalnih vještina najmlađih.

Konferencija je organizovana u okviru projekta ”Zdravo odrastanje djece u predškolskim ustanovama u općini Centar Sarajevo“ koji provodi Institut za populaciju i razvoj, zajedno sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2- ReLOaD2, koji finansira Evropska unija (EU).

Program menadžerica Instituta za populaciju i razvoj Tijana Medvedec Hodžić kazala je kako je konferencija posljednja aktivnost projekta kojeg su podržali Općina Centar Sarajevo, UNDP kroz projekt Reload 2, čiji je donator EU.

Dodala je kako je riječ o program koji je kreiran u protekle četiri godine, a na njemu su intenzivno radili domaći stručnjaci.

”Program je namijenjen za djecu od četiri do šest godina, oni su krajnji korisnici ovog programa koji ima za svrhu da jača njihove životne vještine, samopouzdanje, osnaži ih da onog trenutka kada dođu u osnovnu školu mogu da formiraju zdrave odnose sa svojim vršnjacima, mogu da prepoznaju situacije koje su potencijalno opasne za njih, nisu dobre za njih i znaju kome da se obrate. Jednostavno, da vode brigu o svom zdravlju“, kazala je Medvedec Hodžić.

Istakla je kako je program potpuno nov i inovativan.

”Ovakvo nešto ne postoji ne samo u Kantonu Sarajevo i općini Centar, BiH, već i na nivou regije i Evrope. Nekoliko zemalja Evrope generalno ima nešto slično ovome”, kazala je.

Dodala je kako je program zasnovan na međunarodnim standardima i preporukama, ali je u potpunosti prilagođen našem kontekstu i društvu.

Istakla je kako je program nov s aspekta metodologije, sveobuhvatnosti i sastoji se od šest međusobno povezanih tema, a za cilj imaju da dijete brigu o svom zdravlju i sebi, pokazuju poštovanje i uvažavanje drugih, te nema diskriminacije.

”(Program, op.a.) predstavlja pravu preteču programima prevencije nasilja kasnije jer svjesni smo da je toga sve više u našim školama. Upravo ovaj program osnažuje djecu da mogu sami da se bore s tim, prepoznaju šta je nasilje, adekvatno reaguju na nasilje i na vrijeme potraže pomoć te da i sami ne budu nasilnici”, kazala je Medvedec Hodžić.

Stručna savjetnica u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS Melisa Mizdrak kazala je kako je program inovativan jer prati savremene odgojno-obrazovne tokove.

”Akcent se stavlja na rani rast i razvoj, odnosno na prijevremenu i pravovremenu intervenciju prepoznavanja neprihvatljivih oblika ponašanja kod djece. Vrlo važno je da se s ranim rastom i razvojem te ovim programima počne što ranije, u predškolskom uzrastu“, mišljenja je Mizdrak.

Vjeruje kako će program doprinijeti kasnijem padu stope nasilja nad i među djecom.

”Cjelokupna ideja projekta je zaštita i dobrobit učenika/djece, odnosno zaštita psihofizičkog zdravlja. Kroz različite module unutar programa učimo djecu kako da brinu o svom zdravlju, o svom tijelu, razvijaju samopoštovanje, empatiju…“, kazala je Mizdrak.

Mišljenja je da se ovakvi program trebaju implementirati u cijeloj BiH.

Pomoćnica načelnika Općine Centar Sarajevo Lejla Dizdarević rekla je kako je ovo projekt Općine Centar i UNDP-a ” Reload 2” , a ovaj projekt je u skladu sa strategijom razvoja općine i u skladu sa strategijom prema mladima.

”Drago nam je što finansiramo još jedan projekt kada su u pitanju djeca predškolskih ustanova sa područja općine Centar, 10 vrtića u kojem učestvuje 650 djece, a neposredno učestvuju i roditelji, odgajatelji i građani KS“, kazala je Dizdarević.

Prema njenim riječima vrijednost projekta je oko 64.000 KM. Nada se da će i u budućnosti biti ovakvih projekata.

Predstavnica JU “Djeca Sarajeva” odgajateljica i članica tima koji je razvijao program Nermina Fočak kazala je kako su sve aktivnosti testirane u vrtićima kako bi se vidjelo Koliko su primjenjive i razumljive u radu s djecom.

Prije toga su urađene provjere kako bi se vidjelo koje su potrebe odgajatelja u radu s djecom, a rezultati su svrstani u sveobuhvatan priručnik.

”Odgajatelji su jako zadovoljni priručnikom i materijalima, posebno malom brošurom koju smo pripremili i za roditelje koje oni mogu raditi, uzimati kao aktivnosti za roditelje na roditeljskim sastancima i tako dalje”, kazala je Fočak.

Vjeruje kako su aktivnosti bile zanimljive i djeci, posebno lutke koje su dio kutije.

”Tu je šest modula i zaista smatramo da su veliki pomak u radu s djecom predškolskog uzrasta“, kazala je Fočak.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ukazao je na značaj ulaganja u obrazovanje i odgoj djece navodeći kako je to ulaganje u budućnost.

”Ono što je ključno je da, predškolski odgoj posebno, a onda i osnovna škola, dobiju mjesto koje im pripada, a to je mjesto ulaganja u našu djecu. Ako ne ulažemo u djecu, nemamo budućnost“, kazao je Forto.

Anadolu Agency (AA)

Radio AS