U Sarajevu upriličena turistička prezentacija Općine Dubrovačko primorje – Slano

Turistička prezentacija Općine Dubrovačko primorje – Slano upriličena je večeras u Sarajevu, jer, kako je istaknuto, Slano i Sarajevo njeguju dugu poslovnu, susjedsku, ali i tradiciju jakog prijateljstva.  

Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Julijo Srgota, te direktor Turističke zajednice Dubrovačko primorje Slaven Zvono iskazali su zadovoljstvo što građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine mogu predstaviti turističku ponudu. 

“Turisti iz BiH su među najbrojnijim gostima. Ostvarili su 11.382 dolaska i 76.807 noćenja u pet godina. Zbog blizine i pristupačnosti, gosti iz BiH većinom dolaze automobilima, te odsjedaju u hotelima, privatnom smještaju, ali i kampovima”, kazao je Zvono. 

S obzirom na to da se privreda Dubrovačkog primorja temelji na turizmu, stoga su, kako je Zvono kazao, nastojali raznim novitetima, atraktivnijim i primamljivijim učiniti boravak turista u tom području. 

Stoga su, osim hotela, privatnih smještaja, kampova, toplog mora, uredili biciklističku i pješačku stazu dugu pet kilometara i to sa interaktivnim mapama, kako bi gosti imali priliku uživati u bajkovitoj prirodi.  

Još jedan turistički sadržaj obogatio je ponudu tog dijela primorja, što predstavlja dodatnu vrijednost, a to je prva ACI-jeva marina u Slano, koja leži u prelijepoj uvali.  

Zaljubljenicima u graditeljske stilove, preporuka je šetnja do sela Ošlje, gdje se nalaze ostatci crkve koja podsjeća na kameni cvijet sa osam latica, a tu je i lokalitet Novakovo greblje u Čepikućama, sa šest stećaka iz 13. i 15. stoljeća. 

Iz gastronomske ponude, izdvojena je jedinstvena i slatka priča iz sela Majkovi, koje je poznato kao centar pčelarstva Dubrovačkog primorja, a posebno poznata je Kuća meda. 

Dubrovačko primorje je bogato i tradicijom i kulturom, a poseban ugođaj za turiste je primorsko kulturno ljeto, ljetne priredbe, muzika, a u posljednje vrijeme u tom kraju renesansu doživljava klapska pjesma kao tradicijska hrvatska vokalna muzika porijeklom iz Dalmacije, koju je UNESCO uvrstio na listu nematerijalne svjetske baštine u Evropi. 

Stoga je večeras klapa Staglin iz Slanog upriličila pravi muzički ugođaj sa građane Sarajeva, a izveden je i ples Dubrovnika i dubrovačke okolice Linđo, a izvođači su bili Udruženje Primorska lijera koji nastoje očuvati kulturnu baštinu. 

S obzirom da je Dubrovačko primorje kraj gostoljubivih domaćina, tradicije, jedinstvene prirode i gastronomske ponude, gosti večerašnje turističke prezentacije imali su priliku probati ukusne delikatese od morskih plodova, sočnog domaćeg maslinovog ulja, voća, ali i dobrog vina. 

U subotu, 11. marta građanima Sarajeva će se uz nastup muške klape “Staglin” i KUD-a “Primorska Lijera” iz Dubrovačkog primorja, predstaviti Općina Dubrovačko primorje – Slano. Druženje s građanima Sarajeva biće održano u subotu od 10 do 14 sati u foajeu Sarajevo City Centra, gdje će posjetitelji, uz upoznavanje s turističkom ponudom Dubrovačkog primorja i Slanoga, moći uživati i u izvedbi klape “Staglin” i tradicionalnom primorskom plesu, a prvih 300 posjetitelja očekuju i prigodni pokloni.

(Radio AS Sarajevo/Fena)

Radio AS