U toku radovi na izgradnji trećeg kružnog toka na spoju s Devetom transverzalom

Općina Novi Grad Sarajevo, uz podršku Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, realizuje izgradnju dva kružna toka u ulici Džemala Bijedića.

Pored kružnog toka koji se gradi kod preduzeća GRAS i već izgrađenog kružnog toka kod ulaza u Bingo, u toku su radovi na izgradnji trećeg kružnog toka u ulici Džemala Bijedića, a koji se gradi na spoju sa ulicom Ive Andrića.

On će biti povezan s Devetom transverzalom, čiju izgradnju Općina također realizuje zajedno s resornim kantonalnim ministarstvom.

Iz Općine Novi Grad Sarajevo ističu da su izgradnji kružnog toka prethodile aktivnosti na eksproprijaciji i uklanjanju stambenog objekta i ograde, kao i rekonstrukcija vodovodne mreže i zamjena elektro i gasnih instalacija.

Trenutno se izvode završni radovi na izradi čvorišta za spajanje novoizgrađene vodovodne mreže s postojećom, a u narednim danima slijede radovi na izgradnji odvodnje u zoni kružne raskrsnice te instalacija javne rasvjete.

Općina Novi Grad Sarajevo finansirala je izradu glavnog projekta koji se sastoji od projekta građevinske faze, odvodnje, javne rasvjete, saobraćajne signalizacije i izmještanja instalacija.

Za projekat je pribavljena urbanistička dozvola, kao i potrebne saglasnosti komunalnih preduzeća. Općina je također finansirala i izmještanje gasnih i elektro instalacija, a za sufinansiranje projekta iz budžeta Općine izdvojeno je oko 590.000 KM, saopćili su iz ove lokalne zajednice.

Pored izgradnje kružnog toka s dvije saobraćajne trake, planirana je i izgradnja pješačkih staza na kružnoj raskrsnici s razdjelnim zelenim ostrvom.

Osim toga, predviđena je rekonstrukcija raskrsnice ulica Džemala Bijedića i Halilovići kod TC FIS . Radit će se kolovozna konstrukcija namijenjena za teško saobraćajno opterećenje, kao i rekonstrukcija postojeće i izgradnja nove javne rasvjete u zoni kružne raskrnice saobraćaja te saobraćajna signalizacija.

Ovaj projekat, uz projekat izgradnje Devete transverzale i kružnog toka kod GRAS-a čini jednu cjelinu saobraćajanog rješenja i smanjenja saobraćajanih gužvi kroz ovaj dio Novog Grada.

Njegovom izgradnjom, Novi Grad Sarajevo će i iz ovog dijela biti povezan s autoputem preko Devete transverzale, koja će, kako je najavljeno, biti završena u ovoj godini.

“Ovi infrastrukturni projekti od izuzetne su važnosti za stanovnike općine Novi Grad Sarajevo, ali i za cijeli Kanton Sarajevo, jer će se njihovom izgradnjom poboljšati protok saobraćaja, smanjiti saobraćajne gužve i skratiti vrijeme putovanja”, naveli su.

Projekat izgradnje kružnog toka u ulici Džemala Bijedića na spoju sa ulicom Ive Andrića predstavlja nastavak aktivnosti na rekonstrukciji i proširenju ulice Džemala Bijedića s postojeće dvije na četiri saobraćajne trake.

Radio AS