U toku radovi na objektu kultnog FIS-a

Započeo je projekt obnove dijela prostorija u kultnom FIS-u, a tim povodom danas je načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno s direktorom Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“ Mirzom Muzurovićem obišao radove.

Radovi na obnovi prizemlja i suterena u lijevom krilu ovog objekta obavljaju se u okviru redovnog održavanja, a u skladu sa strateškim opredjeljenjem Općine Centar i Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“ da svi prostori i sportski kapaciteti FIS-a budu stavljeni u službu građana kao krajnjih korisnika.

Kako je objasnio Muzurović, direktor Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“ koja upravlja objektom FIS-a, tokom navedenih radova planirana je zamjena stare i dotrajale stolarije, uvođenje novog sistema grijanja u cijelom objektu, obnova sala i svlačionica, te ugradnja nove LED rasvjete.

Svi ugrađeni sistemi doprinijet će smanjenju potrošnje energije što će rezultirati smanjenjem troškova održavanja i zaštitom okoline. Tokom obnove FIS-a projektom je planirano da prateći sadržaji uz fiskulturne sale također budu urađeni po svim modernim standardima – saopćeno je iz Općine Centar.

Krajnji cilj je da se objekat FIS-a stavi u službu građana i da on bude dostupan svima. Svi sadržaji će biti prilagođeni osobama s invaliditetom, što do sada nije bio slučaj.

Uz sportske sale bit će urađene potpuno nove svlačionice. Kroz projekat redovnog održavanja također je planirano uvođenje novog sistema informatizacije i digitalizacije s ciljem poboljšanja poslovanja u svim objektima kojima rukovodi Javna ustanova „Centar za sport i rekreaciju“.

Mandić je prilikom obilaska objekta FIS-a istaknuo opredjeljenje Općine Centar da objektu FIS-a bude vraćen stari sjaj.

Prvu fazu projekta obnove FIS i modernizacije poslovanja CSR finansiraju Općina Centar, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, te je jedan dio sredstava obezbijedila JU „Centar za sport i rekreaciju“ iz vlastitih fondova.

Kako su naveli iz Uprave CSR nadaju se da će i drugi nivoi vlasti prepoznati značaj ovog projekta da se kultnom FIS vrati stari sjaj i status kakav zaslužuje, navodi se u saopštenju Općine Centar.

Radio AS