U utorak protesti zdravstvenih radnika u KS, u pripremi i generalni štrajk

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo održat će proteste 5. septembra ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo u periodu od 13:30 do 15:00 sati. Osim toga, u toku su pripreme za generalni štrajk u javnim zdravstvenim ustanovama.

Razlog održavanja protesta je, kako je za Klix.ba rekao predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Senad Sadiković, nerazumijevanje Vlade KS i resornog ministarstva da se poveća neto satnica.

Do sada su održana tri sastanka, ali nije postignut dogovor. Kazao nam je da će biti održan generalni štrajk na nivou KS u kojem će učestvovati 17 javnih zdravstvenih ustanova, uključujući i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

“Krenuli smo u pregovore za korekciju satnice i nismo uspjeli. Svi zakonski rokovi su prošli, nije bilo volje Vlade KS da se ispoštuje naš zahtjev, mi smo odlučili da krenemo u organizaciju protesta i generalnog štrajka”, rekao je Sadiković.

Prema Kolektivnom ugovoru o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS, najniža neto satnica u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo iznosi 2,76 KM, a oni traže 3,28 KM.

(Klix.ba)

Radio AS