U Velikoj aleji na Ilidži počela sadnja stabala javorolisnog platana

U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, jutros su počele aktivnosti sadnje 52 javorolisna platana u Velikoj aleji na Ilidži, u sklopu Spomenika prirode Vrelo Bosne. 

“Danas smo krenuli sa aktivnostima sadnje javorolisnog platana. Radi se o 52 stabla. Sadnice su jako dobre, visine otprilike oko tri metra, sa urednom dokumentacijom koja podrazumijeva ispravno zdravstveno stanje i sortnu čistoću tih stabala”, kazao je Feni Asad Jelešković, direktor KJU za zaštićena prirodna područja.

Podsjetio je da se Velika aleja nalazi  u drugoj zoni zaštite Spomenika prirode Vrelo Bosne.

“Velika aleja je duga tri i po kilometra i po monitoringu koji je rađen sastoji se od 1.326 stabla platana i kestena.  Sadnja tih stabala je vršena 1888. godine i s obzirom na njihovu starost ta stabla imaju svoj životni vijek. Neka od njih odumiru, neka predstavljaju opasnost za same prolaznike, tako da su u toku jeseni stabla koja su bila rizična uklonjena i mi sada pristupamo sadnji, odnosno zamjeni tih starih stabala sa novim stablima”, kazao je Jelešković.

Istakao je da Velika aleja ima poseban značaj za stanovnike Kantona Sarajevo.

“Cilj nam je da Veliku aleju očuvamo i da učinimo sve što je u našoj moći kako bi i u narednim godinama krasila park prirode Vrelo Bosne”, rekao je Jelešković.

Istakao je kako je puno aktivnosti i projekata koje Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja planira da realizira u toku ove godine.

“U toku sutrašnjeg dana bit će upriličeno potpisivanje ugovora vezanog za izvođenje radova u cilju sanacije staze koja vodi u podnožje vodopada Skakavac, u okviru Spomenika prirode Skakavac. U toku jeseni došlo je do odrona stijene koja je uzrokovala da je ta staza koja vodi u podnožje vodopada uništena i mi ćemo sada, čim vremenski uslovi dozvole, pristupiti njenoj sanaciji, odnosno da je dovedemo u funkciju svih posjetitelja”, kazao je.

Također na Trebeviću je planirano da se radi staza koja će voditi od hotela Pino do samog Vidikovca, odnosno Sarajevske žičare.

“Ta staza je trenutno šumski put i neuređena je, malo je i opasna za posjetitelje i mi želimo da kroz izgradnju stepeništa adekvatno je pripremimo da posluži svojoj svrsi”, kazao je Jelešković.

Dodao je će u toku ove godine biti nastavljene aktivnosti i na uređenju Stojčevca.

“Također planirana je i zamjena  mostova u samom nukleusu Spomenika prirode Vrelo Bosne”, dodao je Jelešković.

Radio AS