Uskoro STARfest – Prvi bh. festival za razvoj karijere

STARfest – Prvi bosanskohercegovački festival za razvoj karijere i profesionalnu orijentaciju mladih održat će se 31. marta i 1. aprila ove godine u Centru Skenderija, pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Ovu poslovnu manifestaciju danas su zvanično najavili resorni ministar Adnan Delić, predstavnica švicarskog projekta MarketMakers Selma Begović, kao i organizator događaja Jan Zlatan Kulenović, predsjednik MUNJA inkubatora.

Ministar Delić istakao je važnost ovakvog događaja jer je pitanje zapošljavanja mladih i izbor kvalitetnog karijernog puta jedan od prioriteta za naše društvo i ekonomski razvoj, a nedostatak toga u direktnoj je vezi sa razlozima za odlazak mladih iz zemlje.

“Kroz protekle dvije godine pokazali smo interes da budemo partneri svima koji donesu dobre ideje i upravo je i STARfest sajam karijera jedan takav projekt. Njihova ideja da na jednom mjestu okupe one koji traže posao ili studente, učenike, mlade koji će uskoro izaći na tržište rada i one koji nude poslove, odnosno poslodavce, ali i one koji educiraju mlade šta je to što se traži na savremenom tržištu rada je ideja vrijedna pažnje. Mi smo je prepoznali i zadovoljstvo nam je biti dijelom ovog projekta”, kazao je ministar Delić.

STARfest je najveći događaj za razvoj karijere i profesionalnu orijentaciju mladih sa raznolikim sadržajem – sajmom, edukacijama, inspirativnim susretima, biznis takmičenjem i drugim aktivnostima, namijenjen mladima (srednjoškolci, studenti, nezaposleni, njihovi roditelji, nevladine organizacije, kompanije i nadležne institucije). Na STARfest-u očekuje se preko 2.000 posjetilaca, uz 100 izlagača, prezentera, mentora i gostiju iz raznih kompanija, programa i organizacija.

Organizator STARfesta je Inkubator društvenih inovacija MUNJA sa svojom novom eLearning STAR platformom, uz podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, švicarskog projekta MarketMakers i partnerskih kompanija, te medijske partnere Klix.ba, Radio Stari Grad i Antena, Hocu.ba.

Program uključuje:
a) STARfair: Sajam prilika (poslovi, prakse, stipendije, volonterske pozicije i drugi vidovi angažmana i aktivizma mladih)
b) STARedu: Edukativne radionice za razvoj karijere mladih
c) STARvoice: Inspirativni paneli i susreti za mlade, biznis zajednicu i institucije
d) STARtest: Kutak za profesionalnu orijentaciju i karijerno testiranje mladih
e) STARchallenge: Finale 10. državnog takmičenja STAR Business Challenge (60 srednjoškolaca, finalista iz cijele BiH)
f) STARask: Kutak za konsultacije sa mladima i prikupljanje ideja o budućem izgledu i sadržaju Skenderija HUB-a.

Više informacija na linku: http://www.hocu.ba i http://www.star.study.

Radio AS