U zraku prisutan polen drvenastih biljaka, koncentracije će rasti sa stabilizacijom vremena

S obzirom na to da je druga polovina marta bila toplija, došlo je do oslobađanja polena drvenastih biljaka u vazduh, a samim time i pojave alergijskih reakcija kod osjetljivih osoba na području Kantona Sarajevo.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom u Sarajevu, na početku svake polenske sezone počinje kontinuirano mjerenje koncentracija štetnih alergena putem specijaliziranih mjernih uređaja, na mjernim mjestima Pofalići i Stari Grad. Rezultati mjerenja se objavljuju na linku.

“U zraku dominira polen topole, lijeske, tise, čempresa, vrbe, brijesta i borova, a uskoro se očekuje i pojavljivanje polena breze. U narednom periodu, sa stabilizacijom vremenskih prilika i više sunčanih i toplih dana, očekuje se povećana koncentracija polena drvenastih biljaka u vazduhu, posebno polena alergenih biljaka koje imaju hortikulturnu vrijednosti. U tom pogledu skrećemo pažnju da se prilikom sadnje novih hortikulturnih biljaka konsultuju stručnjaci iz pripadajuće oblasti kako bi se broj alergija smanjio i sveo na minimum”, navode iz ovih institucija.

Osobama koje su alergične na polen drveća se preporučuje da izbjegavaju parkovske površine s drvenastim biljkama, te da svoje slobodno vrijeme provode u okviru visokoplaninskih ekosistema, tj. iznad gornje granice šume. Svim osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) se preporučuje da se u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru.

Radio AS