Kulturna dešavanja u mjesecu aprilu u CKM-u

Mjesec april u Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih“ donosi raznovrstan i bogat umjetnički program za djecu, mlade i građane, nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, kao i saradnju sa umjetnicima i kulturnim institucijama.

U četvrtak, 6. aprila, obilježavajući Dan grada Sarajeva, biće organizovana Izložba „Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča”. Na izložbi će biti prikazane odabrane fotografije starog Sarajeva iz arhiva Zemaljskog muzeja Sarajeva i biće otvorena u Galeriji Centra u 14 sati. Organizatori izložbe su Centar kulture i mladih i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo.

Utorak 11. i 18. april, rezervisan je za druženje sa  Vedranom Zubićem i za Znanstveno/edukacijsko/zabavno predavanje (ZEZ), novi oblik teatarskog predavanja sa primjesama humora. 

U srijedu, 12. aprila, na teatarskoj sceni Centra biće izvedena predstava „Farma životinja“, polaznika škole glume, pod umjetničkim rukovodstvom i režijom Adise Zuberović, koja je nastala adaptacijom prema motivima romana Životinjska farma, najpoznatijeg djela engleskog pisca George Orwella. Predstava sa snažnom porukom prema modernom društvu, počinje u 12 sati. 

Predstava za djecu „Bajka o ribaru i ribici” na repertoaru je u srijedu, 19. aprila.  Umjetničke kreacije donose Elma Ahmetović i Senad Bostandžić. Predstava je urađena po tekstu Mirsada Bećirbašića i režiji Senada Bostandžića. Tehnička podrška je Džemal Karkelja. 

U ponedjeljak, 24. aprila, ljubitelji komedije moći će pogledati predstavu pod nazivom „Luda kuća“, u produkciji Centra kulture i mladih. Predstava obiluje bosanskim humorom i scenama iz svakodnevnog života običnih ljudi. Tekst potpisuje Edin Drljević. Režiju Saša Petrović. Predstava počinje u 20 sati. 

U utorak 25. aprila, na teatarskoj sceni Centra, polaznici škole glume mlađeg uzrasta,  premijerno će odigrati predstavu „Mali princ”, prema motivima istoimene knjige za djecu, francuskog autora, Antoine de Saint-Exupéryja. Režiju predstave potpisuje Adisa Zuberović.  

Srijeda, 26. april, donosi promociju nove knjige za djecu „Mačak vegetarijanac i žaba u štiklama”. Ovo je šesta knjiga, višestruko nagrađivane autorice, profesorice Elmire Helać-Mekić. Promocija će se održati u velikoj sali Centra u 18.30 sati.

Polaznici škole glume starijeg uzrasta, na teatarskoj sceni Centra kulture i madih u četvrtak, 27. aprila, premijerno će izvesti komediju „Kako nastaje pozorišna predstava”, prema motivima djela „Kako se šta pravi”, češkog autora Karela Čapeka.  

U subotu, 29. aprila, u Centru kulture i mladih održati će se dva kulturna događaja. Kroz izložbu „Kultura sjećanja”, posvećenu doajenima bh. sevdalinke, biće prikazane fotografije iz njihovih ostavština,  novinski članci, nagrade i druga priznanja, u organizaciji Fondacije „Sevdah“. Izložba će biti otvorena u 19 sati, u galeriji Centra. Svečanim koncertom „Sevdah bosanskog Podrinja”, koji je svojevrsna prezentacija istoimenog velikog projekta, Fondacija „Sevdah“ obilježava drugu godišnjicu uspješnog rada. Koncert će biti održan u velikoj sali Centra kulture i mladih sa početkom u 20 sati.

Rezervaciju karata, za sva navedena kulturna dešavanja u mjesecu aprilu, možete izvršiti putem sljedeće web stranice www.centarkulture.ba, kao i putem telefona 033 232 595. 

Radio AS