Učenici OŠ “Aleksa Šantić” pobjednici na međunarodnom ekološkom takmičenju Danube Art Master

Članovi Ekološke sekcije sarajevske Osnovne škole “Aleksa Šantić” su predstavljali Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom ekološkom umjetničkom takmičenju Danube Art Master 2022 i u dvije kategorije osvojili prvo mjesto.  

Od ukupno  šezdeset i jednog rada u tri različite kategorije umjetnički rad, video i karta, učenici OŠ “Aleksa Šantić” su,  prema ocjenama Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR), osvojili prvo mjesto u kategoriji video “STOP izgradnji mini hidroelekrana!”.

Učenici kroz kratki video žele poslati jasnu poruku da su  protiv izgradnje malih hidroelekrana na rijekama Bosne i Hercegovine i ukazuju da mala korist izgradnjom MHE nije vrijedna uništavanja prirode, koja dovodi do poremećaja u ekosistemima.

Glasanje je omogućeno i putem facebook stranice Danube Art Master i na osnovu online glasova umjetnički rad “Usamljeni labud” je osvojio prvo mjesto.

Zvanično proglašenje međunarodnih pobjednika planirano je za početak 2023. godine na Online ceremoniji Danube Art Master 2022.

Danube Art Master je takmičenje za učenike koje je zajednički organizirano od GWP CEE (Global Water Partnership Central and Eastern Europe) i Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR).

Takmičenje je namijenjeno za učenike i škole iz zemalja koje pripadaju Dunavskom slivu (Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Rumunija, Bugarska, Moldavija i Ukrajina).

Sudjelovalo je više od 1.300 dječaka i djevojčica iz 180 škola, predavši 480 radova uključujući i timske radove.

Za Bosnu i Hercegovinu ovo takmičenje svake godine organizira Udruženje Ekotim. 

Radio AS