Na festivalu “Dani Jurislava Korenića” pet najboljih predstava iz regiona

Značajna regionalna teatarska ostvarenja predstavit će se na ovogodišnjem festivalu “Dani Jurislava Korenića”, koji će od 16. do 23. decembra biti održan u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

Festival će sutra otvoriti predstava “Bez portfelja” Gradskog pozorišta iz Podgorice.

“Predstava govori o čovjeku koji je zatečen u sistemu i zarobljen u čeljustima okoline na jedan duhovit i sarkastičan način. Akcenat je na problemima svih ljudi na ovim prostorima. Mislim da će publika uživati u ovoj veoma duhovitoj predstavi, koju je režirao Stevan Koprivica”, izjavio je na današnjoj pres-konferenciji jedan od glumaca u navedenoj predstavi Dušan Kovačević.

Direktor Kamernog teatra 55 Muhamed Hadžović naglasio je da “Dani Jurislava Korenića” nije samo umjetnički festival, već on tradicionalno odgaja generacije publike koja svake godine zahvaljujući fantastičnom sadržaju povezuje mlade naraštaje iz BiH i regiona.

“Vjerujem da ćemo zajedno uživati u festivalu, za koji smo se potrudili da selektivno odaberemo najbolje predstave iz regiona. Ovogodišnji žiri čine: predsjednica Jasna Žalica te članovi Adnan Lugonić i Alen Šimić”, rekao je Hadžović.

Sadržaj festivala predstavio je dramaturg Vedran Fajković navodeći da će nakon otvaranja sa predstavom “Bez portfelja” 19. decembra, biti odigrana predstava “Udarna vest” autorski projekt Marka Grubića i Milene Bogovac.

“Gradsko dramsko kazalište “Gavella” iz Hrvatske gostuje 21. decembra sa predstavom “Naš razred” u režiji Jasmina Novljakovića. U četvrtak, 22. decembra, publika će imati priliku pogledati predstavu “Djelidba” u izvedbi Narodnog pozorišta Tuzla. “Demoni” je naziv crne komedije, koju će 23. decembra na sceni Kamernog teatra 55 odigrati glumci Narodnog pozorišta “Bitola” iz Makedonije”, rekao je Fajković.

Šesti po redu festival “Dani Jurislava Korenića” završava se 23. decembra, kada će Akademski kulturni centar “Seljo” upriličiti koncert filmske muzike. Pored nagrada stručnog žirija, urednica kulture “Dnevnog avaza” Larisa Sarajlić-Ramović će najboljoj predstavi dodijeliti nagradu “Avazov zmaj”.

Značaj ovog festivala je i u kontekstu sjećanja na Jurislava Korenića, jednog od najznačajnijih bh. pozorišnih radnika, koji je između ostalog i osnivač Kamernog teatra 55.

Radio AS