Učenici srednjih škola obilaze BIH u okviru programa “Kultura sjećanja”

Učenici srednjih škola Kantona Sarajevo jutros su krenuli na četverodnevnu Studijsku posjetu centralnom, sjevernom i zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, u okviru posebnog programa “Kultura sjećanja”.

Tim povodom je ispred Zemaljskog muzeja BiH upriličen ispraćaj, na kojem se učenicima obratila direktorica JU Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo Senada Salihović.

“Raduje nas dati podršku našim učenicima na njihovom putu ka izvrsnosti. Cilj studijske posjete je učenje o kulturno-historijskom i prirodnom naslijeđu Bosne i Hercegovine, te razvijanje i njegovanje kulture sjećanja i kolektivne memorije kod učeničke populacije na period agresije na Bosnu i Hercegovinu, odnosno njeno učešće u antifašističkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata, kao i na značajne historijske ličnosti iz ovih perioda. Pored toga, cilj je očuvanje raznolikosti i pluralizma BiH, poticanje dijaloga, te objektivno upoznavanje s historijskim činjenicama s namjerom izgradnje trajnog mira i suživota na ovim prostorima”, izjavila je Salihović.

Srednje škole čiji su učenici danas krenuli na studijsku posjetu su: JU “Gimnazija Obala”, PU Međunarodna Gimnazija “Richmond Park International Secondary School”, PU “Srednja Poslovna Škola” Ilidža, te PU “Persijsko-bosanski koledž sa internatom”. 

U prvom polugodištu, studijsku posjetu je realiziovalo 17 škola u Kantonu Sarajevo.

U ovom polugodištu slijedi nastavak za preostale škole.

Radio AS