Učeniku Centra Vladimir Nazor dodijeljena nagrada za najbolji rad u okviru kampanje “Novi dan, bolji zrak”

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota –  Muminović prisustvovali su danas u Centru Vladimir Nazor dodjeli nagrade koju je učeniku ove škole Davudu Hadžimuratoviću uručio šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler.    

Radi se o konkursu za najbolje učeničke radove, u okviru kampanje “Novi dan, bolji zrak”  koju su pokrenuli Vlada KS i Evropska unija, kako bi se promovirale zajedničke aktivnosti i projekti koji se provode na poboljšanju kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo. Kampanja također ima za cilj podizanje svijesti o ulozi koju građani Kantona Sarajevo mogu imati u osiguravanju čistijeg zraka.

Kako je prilikom današnjeg uručenja nagrade istaklo rukovodstvo škole, tokom provođenja inkluzivnih aktivnosti, nastojali su da i njihovi učenici učestvuju na natječajima, zbog čega su aplicirali s ovim radom, te su izrazili zadovoljstvo što je baš on nagrađen, među više od 120 radova.

Veliku zahvalnost iskazali su ambasadoru Sattleru na podršci u podizanju kvaliteta rada ove ustanove. Naglasili su i zalaganje premijera Forte i minsitrice Hota-Muminović, odnosno kompletne Vlade KS na podizanju resursa ove ustanove, kako bi ona pružila što kvalitetniji nivo obrazovanja za njihove učenike.

U obraćanju prisutnim ambasador Sattler kazao je da su događaji poput današnjeg lijep podsjetnik na to zašto službuju u BiH. On je ovom prilikom ovoj školi simbolično poklonio biljke za prečišćavanje zraka.

“Razlog ste upravo vi djeco i mladi, vaš talent. To je nešto što me motiviše i podsjeća šta su moji svakodnevni zadaci”, naglasio je ambasador Sattler.  

Premijer Forto naveo je da Vlada KS insistira na uvođenju predškolskog odgoja za svu djecu.

“Ne smije više biti listi čekanja, sva djeca trebaju ići u vrtić, jer tamo uče o pravim stavarima, poput zaštite okoliša, zraka, kako svi možemo postati funkcionalni članovi našeg društva, bez obzira na pojedinačne izazove koje ima svako od nas. Zavidni talent koji je Davud pokazao prilikom izrade svog rada nam pokazuje da ćemo ulaganjem u djecu dobiti više nego što smo uložili. Izrazito sam sretan da sam dio Vlade koja ima ovakav pravac. Sretan sam da ambasador Sattler prepoznaje ovakve stvari, a najsretniji sam jer imamo ministricu obrazovanja koja potpuno razmije ove procese i koja na pravi način usmjerava sredstva iz budžeta djeci Kantona Sarajevo”, istakao je premijer Forto.  

Ministrica Hota s predstavnicima Općine Novo Sarajevo danas je u Centru otvorila i slanu sobu, koja će mnogo koristiti učenicima ove škole.

Ova djeca su svojim današnjim gostima uručili poklone koje su sami izradili. 

Radio AS