Učesnici Olimpijade u posjeti Sarajevu

Godine 1984. grad Sarajevo bio je centar svijeta – Sarajlije su živjele za Zimske olimpijske igre, olimpijci živjeli takmičenja, a milioni ljudi iz svojih domova pratili najbolju organizaciju Olimpijade iz Sarajeva.

Četiri decenije nakon zlatnog doba Sarajeva, direktni učesnici sarajevske olimpijade, brojni gosti i olimpijci, Sanda Dubravčić Šimunjak, Jure Franko, Katarina Witt, Bojan Križaj danas su opet posjetili Sarajevo povodom obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara.

Dobrodošlicu olimpijcima i gostima na konferenciji za medije poželjeli su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, predsjednik Olimpijskog komiteta (OK) BiH Izet Rađo, specijalni savjetnik predsjednika Međunarodnog OK i direktor Fonda “Olimpijska solidarnost” Mere Miro, te zamjenik gradonačelnice Samir Avdić. Svi su izrazili želju da olimpijski duh traje vječno.

Karić se zahvalila olimpijcima na dolasku kako bi obilježili 40. godišnjicu olimpijade, kako bi zajedno oživjeli olimpijski duh, da se prisjete lijepih vremena, ali i da daju poticaj mladim generacijama sportista da ostvaruju vrhunske rezultate.

“Pamtimo i uživamo u olimpijskom naslijeđu, ali zajednički stvaramo nove vrijednosti”, poručila je Karić.

U tom smislu je i Ademović poručio građanima BiH i grada Sarajeva da zaista Olimpijski komitet BiH i Grad Sarajevo uživaju respekt u međunarodnom svijetu sporta i imaju podršku, što je motivacija da nastave raditi.

“Spremni smo ponovo surađivati sa Gradom Istočno Sarajevo kako bismo 2032. godine dobili domaćinstvo Youth Olympic Gamesa i ponovo bili centar svijeta”, kazao je Ademović.

Shodno tome, Olimpijski komitet BiH je snažan partner Gradu Sarajevu u očuvanju sjećanja na Olimpijadu, ali, kako je Rađo obećao, i u podršci inicijativama za nove velike sportske manifestacije u budućnosti.

“Olimpijski komitet, zajedno s Gradom Sarajevom, sutra s Gradom Istočno Sarajevo i svim zvaničnicima u BiH, nadam se da će dijeliti zajedničku viziju – da budemo domaćini jednog velikog olimpijskog takmičenja koje bi se moglo dogoditi 2032. godine, a to su Zimske olimpijske igre mladih u Sarajevu”, rekao je Rađo i dodao da za to ima podršku zvaničnika Međunarodnog i Evropskog olimpijskog komiteta.

Tu podršku potvrdio je Mere Miro jer je, kako je rekao, velika privilegija da je olimpijski duh ostao u Sarajevu sve ove godine.

“To sam vidio kroz razne aktivnosti. To je bilo jasno i kada ste prije nekoliko godina veoma uspješno organizovali Evropski olimpijski festival mladih (EYOF). Vjerujemo da se sportaši, ali i sport, mogu koristiti kao društveni faktor kohezije solidarnosti i zajedništva i to je ono u što sam se i danas uvjerio. Hvala vam što ovaj olimpijski duh držite ne samo u gradu, već i u svom srcu”, poručio je Miro.

Olimpijci Sanda Dubravčić Šimunjak, Jure Franko, Katarina Witt i Bojan Križaj su kazali da im je bila izuzetna čast učestvovati u Olimpijskim igrama 1984. godine. To je za njih bio dan kada su osjetili zajedništvo, dan kada je Sarajevo živjelo za otvaranje Zimskih olimpijskih igara, te “kako je i Bog dan prije početka poslao snijeg kojeg su svi sa nestrpljenjem iščekivali”.

(FENA)

Radio AS