Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” obilježava ”Zlatni septembar”- mjesec podizanja svijesti o raku kod djece

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine, nizom aktivnosti u mjesecu septembru obilježava ”Zlatni septembar”- mjesec podizanja svijesti o raku kod djece.

Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice je mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice s kojima se moraju nositi, saopšteno je iz udruženja.

Sa željom da u toj borbi pruži podršku mališanima i njihovim porodicama, kao i ljudima iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” koji im pomažu, ambasador Države Katar Sultan bin Ali Al-Khater posjetio je danas Roditeljsku kuću, mjesto gdje djeca i porodice imaju priliku provesti mirne dane u porodičnoj atmosferi i koje im donosi niz olakšica.

Al-Khater razgovarao je sa predstavnicima Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” na čelu sa direktorom Fikretom Kubatom, koji je ambasadora upoznao sa načinom rada Roditeljske kuće i procesima kroz koje prolaze mališani i njihove porodice tokom liječenja.

Zahvaljujući se ljudima Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, svakoj osobi koja nesebično pomaže djeci smještenoj u Roditeljskoj kući, ambasador je najavio mogućnost povezivanja ove humanitarne organizacije s relevantnim institucijama Države Katar, te najavio kontinuiranu podršku ambasade Države Katar u Sarajevu njihovim aktivnostima.

Kubat je posebno zahvalio Al-Khateru i ambasadi Države Katar u Sarajevu na posjeti i podršci – posebno zbog činjenice da je inicijativa za susret stigla iz Ambasade – naglasivši značaj institucionalnog uvezivanja i kontinuirane podrške kako bi djeca smještena u Roditeljskoj kući imala što bolje uslove za uspješan oporavak.

Al-Khater je tokom obilaska Roditeljske kuće imao priliku da se druži sa mališanima koji tu borave i njihovim porodicama, te da im uruči prigodne poklone u okviru realizacije aktivnosti ”Zlatnog septembra“.

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” iz godine u godinu se trudi ispuniti što više potreba oboljele djece i njihovih porodica te im što više olakšati taj za njih najteži period u životu. Kroz sve svoje, veće i manje, projekte ovi dobri ljudi žele obezbijediti cjelovitu i sveobuhvatnu podršku te sve ono što može olakšati put oboljele djece do pobjede.

”Država Katar, koja će naredne godine obilježiti 30 godina uspostavljanja bilateralnih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, već decenijama kroz različite projekte podrške nastoji ojačati veze dvije države i njihovih građana“, navedeno je u saopštenju.

Radio AS