Uk: Dolazak Ryanaira u Sarajevo znak je i drugim svjetskim kompanijama da investiraju u KS

Ryanair, najveća i najbrže rastuća aviokompanija u Evropi, na današnjoj konferenciji za novinare održanoj na Međunarodnom aerodromu Sarajevo objavila da od naredne godine počinje s radom u Sarajevu, isporučujući više od 20 sedmičnih letova na pet novih ruta, otvarajući više od 150 lokalnih radnih mjesta. 

Sarajevo će od 24. aprila postati drugi bh. aerodrom u Ryanairovoj mreži, čime se dodatno povećava prisutnost Ryanaira u Bosni i Hercegovini. Ryanairovih pet novih linija nudit će direktne veze iz Sarajeva za Brisel, Geteborg, London, Memingen i Milano.

Uspješna realizacija ovog projekta rezultat je podrške Vlade Kantona Sarajevo s Ministarstvom privrede i Turističkom zajednicom KS, koja je raspisala javni poziv koji se fokusirao na stimulisanje pokretanja strateških ruta, s ciljem povećanja broja turista u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini, kao i podrške Vlade FBiH i Ministarstva prometa i komunikacija FBiH. 

Podsjetimo, na javnom pozivu Turističke zajednica KS, osim Ryanaira, urednu dokumentaciju dostavile su i kompanije Sunexpress Airlines i Wizz air. Uz danas najavljene, s javnim pozivom osigurano je 10 novih destinacija za letove iz Sarajeva – Izmir i Antalija (Sunexpress) te London, Abu Dhabi i Rim (Wizzair).  

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, koji je govorio na današnjoj konferenciji za novinare, naveo je kako je dolazak Ryanaira u Sarajevo ujedno i znak drugim svjetskim kompanijama iz različitih oblasti da investiraju u KS.

“Činjenice pokazuju da možemo pružiti i znanje i kvalitet da zajednički razvijamo i njihove poslovne interese i našu privredu”, istakao je premijer Uk.

Kako je dodao, dolaskom ove kompanije razvija se privreda i turizam Kantona Sarajevo, s obzirom na to da strategije pokazuju da se na svaku uloženu marku lokalnoj zajednici vraćaju četiri KM.

“Mi na taj način želimo da ojačamo naš turizam i našu privredu”, kazao je premijer Uk.

Izrazio je zadovoljstvo što će građani po niskim cijema imati mogućnost direktnih letova za evropske gradove. 

“Osim destinacija koje najavljujemo danas, imat ćemo između 10 i 15 novih destinacija koje će biti povezane s glavnim gradom Bosne i Hercegovine”, naglasio je premijer Uk.

Dodao je da će Vlada nastaviti finansirati ove projekte i iduće godine, kako bi i druge zainteresirane aviokompanije planirale dodatne letove jer je cilj da se svake godine broj novih destinacija udupla.

Podsjetio je da je ovaj projekt bila među prvim aktivnostima imenovanja Vlade u njegovom mandatu, te je zahvalio Ministarstvu privrede, ministru Zlatku Mijatoviću i rukovodstvu Aerodroma što su na ovome projektu predano radili na dnevnoj bazi.

Ryanairov glavni komercijalni direktor Jason McGuinness danas je rekao da će Ryanairove nove rute za i iz Sarajeva povezati glavni grad Bosne i Hercegovine s ključnim tržištima, uključujući Belgiju, Njemačku, Italiju, Švedsku i Ujedinjeno Kraljevstvo – što će dovesti do značajnog rasta prometa i turizma zahvaljujući Ryanairovim nenadmašnim niskim cijenama avio karata.

“Blisko smo sarađivali s našim partnerima na Aerodromu Sarajevo, Vladom Kantona Sarajevo, Ministarstvom privrede KS, Turističkom zajednicom KS i Vladom FBiH na pokretanju ovih pet novih ruta i želimo da ojačamo ove odnose tokom vremena, dok nastavljamo da radimo zajedno na pružanju daljeg dolaznog turizma, povezanosti i niskih cijena karata za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Era visokih cijena završava dolaskom Ryanairovih niskih cijena karata. Ryanair planira povećati svoju flotu na 800 aviona i promet na 300 miliona putnika u narednoj deceniji i vjerujemo da će Bosna i Hercegovina biti ključno tržište rasta za Ryanairove niske cijene karata”, naveo je direktor McGuinness.

Generalni direktor Aerodroma Sarajevo Alan Bajić rekao je da su rad, predanost i kontinuirani trud koji ulažu u unapređenje kvaliteta usluga koje Međunarodni aerodrom Sarajevo pruža svojim korisnicima rezultirali pozitivnim rezultatima i ovakvim događajima.

“Naša vizija i misija, da budemo vodeći aerodrom u Bosni i Hercegovini koji je uporediv s najboljim regionalnim i evropskim aerodromima, svakim danom postaje sve realnija. Lično vjerujem da djela govore više od riječi i vjerujem u promociju Aerodroma kroz konkretne rezultate i uspješne projekte. Upravo je to zajednička nit koja povezuje članove Uprave Međunarodnog aerodroma Sarajevo i njegove zaposlenike, u njihovom nastojanju i predanom radu na ostvarenju naše zajedničke vizije”, naveo je direktor Bajić.

Među ostalima, današnjem događaju prisustvovali su i ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović, federalni premijer Nermin Nikšić, te brojne druge zvanice.

Radio AS