Uk: Ostajem premijer KS, očekujem bolje funkcionisanje sa novim sazivom

Premijer KS Nihad Uk jutros je podnio ostavku na tu funkciju, čime je započeo proces rekonstrukcije Vlade Kantona Sarajevo.

U obraćanju javnosti ovim povodom, premijer je ukratko objasnio kako će teći taj proces.

“Jutros sam dostavio dopis predsjedavajućem Skupštine KS i u narednom periodu, u skladu s Poslovnikom Skupštine KS, biće razmatrana moja ostavka. U narednih 14 dana biće zakazana sjednica Skupštine. Onog trenutka kada Skupština potvrdi moju ostavku, istog dana ću kao madatar buduće Vlade, dostaviti nova imena za novi sastav Vlade. Od tog trenutka, poslovnički traje još 14 dana za imenovanje nove Vlade KS. Iskreno se nadam da će ovaj proces biti u skladu s vremenskim planom i da nećemo odugovlačiti cjelokupni proces imenovanja“, pojasnio je procedure premijer Uk.

U odgovorima na novinarske upite, naglasio je da se suština ove rekonstrukcije ogleda u tome da je Vlada izgubila skupštinsku podršku. Nova skupštinska većina, kako je kazao, želi da se promijeni sastav Vlade na nivou nekoliko ministarskih mjesta.

Sutra se očekuje zasjedanje Kolegija koji bi trebao zakazati termin održavanja sjednice Skupštine KS, na kojoj će se razmatrati ostavka premijera.

Radio AS