Umjetnost protiv cenzure na festivalu ‘Sarajevofest’

Cenzura je tema kojom će se ove godine baviti četvrti “SarajevoFest – Umjetnost i politika”. Festival počinje 13. decembra i traje do 21. decembra u Sarajevu.

Festival se, kako je rečeno danas na najavnoj press konferenciji, održava u vrijeme rata u Ukrajini, protesta u Iranu, u vremenu globalizacije agresivnih kampanja i jačanju autorativnih tedencija.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić istaknuo je da je Festival “SarajevoFest – Umjetnost i politika” značajan jer ima posebnu težinu i specifičnost da je sveobuhvatan te da se prvenstveno obraća građanima, publici vrlo širokog spektra.

“Ovo je Festival koji nam govori koliko je politika dio naših života, koliko se prema politici moramo odnositi kao građani prije svega odgovorno te koliko moramo biti mi senzibilisani na nastraje na slobodu misli i slobodu izražavanja”, kazao je Mustafić.

Festival će 13. decembra u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoriti predstava “Treći rajh” autora Romea Castelluccija. Riječ je o video-instalaciji koja se temelji na spektralnom prikazu svih imena. Sve imenice koje se nalaze u talijanskom rječniku projiciraju se, u nizu, jedna po jedna, na veliki  ekran.

Projekciji će prethoditi simbolična radnja u kojoj nekoliko figura oživljava ceremoniju u kojoj se “pali” jezik. Zvuk koji prati instalaciju potpisuje skladatelj Scott Gibbons.

Instalacija uključuje glasnoću glazbe i slike visoke frekvencije koje se možda ne preporučuju osobama koje boluju od epilepsije i fotoosjetljivim osobama. Koreografkinja i izvođačica je Gloria Dorliguzzo.

Od najavljenih programa Festivala “SarajevoFest – Umjetnost i politika” također se izdvaja gostovanje pisca, novinara i pozorišnog reditelja Tobiasa Ginsburga s kojim će publika imati priliku da se susretne 19. decembra u Pozorištu mladih Sarajevo.

Ginsburg se za svoje tekstove i drame upušta u intenzivna, dugotrajna i povremeno opasna istraživanja. Godine 2018. objavljena je njegova književna publicistička knjiga “Putovanje u Rajh”, tajno istraživanje ogromnog njemačkog prizora teoretičara zavjere i desničarskih marginalnih grupa. Knjiga je ponovo objavljena 2021. u proširenoj verziji. Nedavno je objavio “Posljednji ljudi Zapada”, koji se kreće kroz vezu fašizma, hipermaskuliniteta i antifeminizma. Za to je proveo godinu i po infiltrirajući se na ekstremno desničarsku, neonacističku i klerofašističku scenu u Njemačkoj, Poljskoj i Sjedinjenim Državama.

Također treba istaknuti i program Forum mladih na kojem će učesnici na radionicama učiti da razvijaju vlastito mišljenje, kao i da postanu autori predstava.

Na programu će također biti predstave “Gospođica Julija” u režiji Harisa Pašovića koja će biti igrana 20. decembra u Narodnom pozorištu, te “Tri zime” rediteljice Jasne Đuričić 21. decembra na sceni SARTR-a.

Gledaoci televizije FACE TV imat će priliku 17. decembra da pogledaju festivalsku predstavu “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” u režiji Harisa Pašovića koja se igra već deset godina s nesmanjenom aktuelnošću.

Radio AS