Univerzitet u Sarajevu domaćin dvodnevnom kongresu nastavnika njemačkog jezika u BiH

Udruženje nastavnika njemačkog jezika Bosne i Hercegovine (BHDLV) tijekom vikenda organizira XIV. kongres nastavnika njemačkog jezika na temu “Kultura u fokusu: Kulturološko učenje u nastavi njemačkog jezika” koji će se održati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Kongres je namijenjen nastavnicima i profesorima njemačkog jezika u osnovnim i srednjim školama, stručnim suradnicima, savjetnicima i mentorima za njemački jezik te studentima završnih godina.

Kroz dvodnevni program biće održana predavanja, radionice i prezentacije kroz koje će se sudionici moći usavršiti i informirati te razmijeniti iskustva o aktualnostima iz ove oblasti. Nastavnici i studenti imat će mogućnost upoznati se s novim metodama učenja i uspostaviti nove važne kontakte.

Plenarni predavač na ovogodišnjem kongresu bit će renomirani prof. dr. Claus Altmayer s Univerziteta u Leipzigu, a pored brojnih nastavnika njemačkog jezika i studenata germanistike iz BiH, najavljeno je sudjelovanje istaknutih predavača europskih i regionalnih sveučilišta, predstavnika veleposlanstava te mnogih njemačkih, švicarskih i austrijskih institucija u BiH.

Inače, Udruženje nastavnika njemačkog jezika BiH prepoznato je u svjetskom vrhu zbog svoje važnosti i rada, odnosno vještina koje nudi široj zajednici, a prioritetno nastavnicima njemačkog jezika. Trenutni predsjednik Svjetskog udruženja nastavnika njemačkog jezika (IDV) Benjamin Hedžić upravo je iz ovog udruženja.

Ovakvi kongresi imaju šire značenje jer omogućuju milijunima ljudi širom svijeta da održe kontakte, komuniciraju i uče njemački jezik. Rad stotina tisuća nastavnika ključan je za ostvarivanje ovog cilja, a Udruženje nastavnika njemačkog jezika BiH igra ključnu ulogu u podršci ovom procesu.

Pokrovitelj kongresa je Filozofski fakultet, a partneri su Međunarodno udruženje nastavnika njemačkog jezika (IDV), Goethe Institut Bosne i Hercegovine, Austrijski institut, Veleposlanstvo SR Njemačke, Veleposlanstvo Republike Austrije, Veleposlanstvo Švicarske, Austrijski kulturni forum Sarajevo, Njemačka akademska služba za razmjenu studenata i mladih naučnika (DAAD), izdavačka kuća Buybook, izdavačka kuća Hueber, Deutsche Welle (DW), Austrijska jezička diploma (ÖSD), Centralni ured za školstvo u inostranstvu (ZfA), Ministarstvo obrazovanja, znanosti i istraživanja Republike Austrije (BMBWF).

Radio AS