Univerzitet u Sarajevu promovisao 47 doktora nauka

Rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj, prorektori UNSA i dekani fakulteta jučer su u Narodnom pozorištu u Sarajevu promovisali 47 kandidata na čast doktora nauka.

Škrijelj je nakon promocije naglasio značaj istraživanja, promocije znanja i izrade doktorskih disertacija za društvo na planeti Zemlji.

“Naučnici kroz svoja istraživanja dolaze do spoznaja do kojih nije lako doći. Uspjeh i razvoj civilizacije je zasnovan na tim spoznajama. Rijetki se usude poći tim putem, a mi smo danas promovisali 47 takvih ljudi. Na njih smo veoma ponosni. Imali smo i doktorante iz regiona, što govori da je naš univerzitet poželjan, te da dajemo ozbiljen doprinos razvoju nauke u zemlji i inostranstvu”, rekao je Škrijelj.

Dodao je da mu je žao što danas nije bilo doktora umjetnosti, iako UNSA sadrži Akademiju likovnih umjetnosti, Muzičku akademiju i Akademiju scenskih umjetnosti.

“Kao univerzitet u tom segmentu nismo napravili jednake šanse našim umjetnicima i to je nešto na čemu moramo raditi”, dodao je Škrijelj.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić istakla je da je veoma ponosna što je danas imala priliku promovisati 47 doktoranata iz različitih grupacija nauka.

“Teme su bile razlnolike, od nekih globalnih tema, do odgovora na društvene probleme i aktuelne potrebe u BiH. Ova promocija predstavlja osnaživanje kapaciteta za izgradnju Bosne i Hercegovine. Kada se doktoranti vrate u društvo, oni će zasigurno dati značajan doprinos u napretku u stvaranju uslova za dalji progres i podizanje kvaliteta života za sve nas”, izjavila je Nikolić.

UNSA je danas promovirao po šest kandidata na čast doktora ekonomskih i stomatoloških nauka, po pet na čest doktora zdravstvenih i medicinskih nauka, četiri na čast doktora tehničkih nauka, tri na čast doktora političkih nauka, po dva kandidata na čast doktora islamskih, društvenih, poljoprivrednih, pravnih, hemijskih i veterinarskih nauka, te po jednog na čast doktora komunikoloških, socioloških, sigurnosnih, farmaceutskih, matematičkih i bioloških nauka.

Radio AS