Uposlenici Opće bolnice Sarajevo uputili poruke podrške narodu i medicinskim radnicima Ukrajine

Uposlenici Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” danas su simboličnim okupljanjem ispred ove zdravstvene ustanove iskazali solidarnost s Ukrajinom i njenima narodom, te posebno medicinskim radnicima ove zemlje, koja je već sedmi dan suočava s ruskom invazijom.

Uz boje ukrajinske zastave, poruke mira i empatije, ljekari, medicinske sestre/tehničari i drugo nemedicinsko osoblje Opće bolnice uzrazili su saosjećanje, prije svega, s njihovim kolegama medicinarima, prisjećajući se vlastitih iskustava iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992.-1995.).

Uime kolega, uposlenika sarajevske Opće bolnice, javnosti su se obratili ratni hirurg prim. dr. Nermin Mahmutović, načelnik Odjeljenja za hirurgiju, prim. dr. Elma Vukotić, specijalista anesteziologije i reanimatologije i dr. Behka Durak, specijalista urgentne medicine, osudivši invaziju na suverenu zemlju i apelirajući za prestanak ratnih dejstava.

Kako su kazali, u Ukrajini se događa “remake horora po scenariju kakav je već viđen u opkoljenom Sarajevu”, kada su se ljekari, koje su onda zvali herojima u bijelom, nadljudskim naporima borili za živote sugrađana, žrtava agresije.

Ljekari Opće bolnice istaknuli su kako su ih stravični događaji diljem Ukrajine, uključujući i granatiranje medicinskih ustanova, vratili u vrijeme minulog rata u BiH, te da su im probudile snažne emocije iz tog perioda.

Istovremeno, najavili su mogućnost da moralna podrška kolegama medicinarima i narodu Ukrajine bude propraćena i odgovarajućim paketom humanitarne pomoći, uključujući najurgentnije medicinske potrebe i stručnu pomoć.

Radio AS