Upozorenje iz Turističke zajednice KS: Ugroženo je 55 hiljada predviđenih noćenja

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda upozorio je da je ugrožen dolazak skoro 10 hiljada turista iz zemalja Zaljeva zbog nedostatka stikera za vize u bh. ambasadama.

“Zbog, kako su naveli, sigurnosnih izazova i oštećenja državnog budžeta, prošle godine Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku o ukidanju viza za državljane Saudijske Arabije, a kao što je poznato, protiv uvođenja olakšica izjasnili su se tada ministri HDZ-a. Zbog takve odluke, u ovom trenutku upitan je dolazak velikog broja turista, a kao dodatni problem pojavila se i nestašica stikera za vize u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u zemljama Zaljeva”, naveo je Magoda.

Iz Turističke zajednice KS upozoravaju da će se ovakvim odnosom prema turistima zemalja Zaljeva, koji kao što je poznato, imaju veliku platežnu moć, i ciljanim blokiranjem turističkih kapaciteta, u prvom redu ugroziti ljetna turistička sezona u Sarajevu.

“Takvo nešto je nedopustivo dok nastavljamo krupnim koracima na oporavku turizma od čijeg doprinosa benefite ima cjelokupna ekonomija. Prije izbijanja pandemije koronavirusa, po broju noćenja turisti iz Saudijske Arabije bili su na trećem mjestu, te se ne smije zaboraviti da su upravo Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija među glavnih deset tržišta za bh. turizam. Naše društvo na osnovu njihovog boravka ostvaruje značajan prihod, što najbolje ilustriraju statistički podaci. U previđanjima je bilo najmanje 55.000 noćenja i u prosjeku dnevno 700 KM prihoda”, dodao je.

Turistička KS apelira na odgovorne institucije da se što hitnije pronađe rješenje nabavke potrebne količine stikera za turističke vize, kako bi svi zahtjevi građana zemalja Zaljeva koji žele ovog ljeta posjetiti BiH i Sarajevo kao glavni grad, bili na vrijeme realizirani, a naše društvo u naredna četiri mjeseca ostvarila prihodi od minimum 38 miliona maraka.

“Još jednom napominjemo, turizam je važan uslužni sektor koji je prije pandemije covid-19 činio 50,3 posto ukupnih usluga”, navodi predsjednik Magoda.

Radio AS