Upozorenje u Sarajevu zbog jakog vjetra: Ne parkirajte blizu drveća, zatvarajte balkone

Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo poslala je upozorenje svim fizičkim i pravnim licima na području ovog kantona, a u cilju zaštite i spašavanja od jakog vjetra i kišnih padavina.

S obzirom na to da je Federalni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozorenje za jaki južni i jugozapadni vjetar, povremeno sa olujnim udarima za vremenski interval od danas od 12:00 sati do subote, 21. oktobra do 12:00 sati te da su mogući udari vjetra brzine od 50 i do 80 km/h, a u višim područjima do 90 km/h i da je očekivana količina kišnih padavina između 40 i 80 1/m2, iz Kantonalno uprave civilne zaštite KS upozoravaju sljedeće:

“Upozoravamo sva pravna i fizička lica da preventivno poduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog vjetra i kišnih padavina (pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene jake udare vjetra i kišne padavine) jer će se tako stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od jakih udara vjetra i poplava, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve”, poručuju iz Kantonalno uprave civilne zaštite KS.

Osim toga, uprava posebno apeluje na pravna lica koja izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogli pasti sa krovova objekata, građevinskih skela i sl. te time ugroziti sigurnost prolaznika.

“Također, apelujemo sugrađanima da na svojim balkonima i druge otvorene prostore ne ostavljaju predmete koji bi mogli uslijed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja narandžastog upozorenja”, glasi apel Kantonalne uprave civilne zaštite KS.

Kako su, također, naveli iz uprave, apel se posebno odnosi na sve općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo.

Radio AS