Ademović: Želimo domaćinstvo Olimpijade mladih 2028/32. godine ili seniorske Olimpijade 2034. godine

Bliži se obilježavanje 40. godišnjice od Olimpijskih igara 1984. u Sarajevu. Odbor za obilježavanje 40. godišnjice od ovog velikog sportskog događaja započeo je pripreme za niz aktivnosti koje će poduzeti u saradnji sa strukovnim savezima iz različitih sportova u Bosni i Hercegovini.

Kako je danas na radnom sastanku sa medijima kazao predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović, građane je važno podsjetiti da smo prije 40 godina bili “centar svijeta“ te organizovali jednu od najboljih Olimpijada ikada, ali i činjenice da su Sarajevo i istočno Sarajevo 2019. godine bili uspješan domaćin Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih (EYOF).

Ademović napominje da je želja Odbora da iduće godine u februaru u Sarajevu okupi čelnike Evropskog i Međunarodnog olimpijskog komiteta, kojima će biti predstavljena inicijativa za domaćinstvo novog velikog takmičenja u BiH – Olimpijade mladih 2028. ili 2032. godine, odnosno Olimpijskih igara za seniore 2034. godine.

“Ideju su donijeli ljudi koji rade u Olimpijskom komitetu BiH i mi smo već razgovarali s njima kako bi to trebalo biti urađeno. Oni već duži period lobiraju kako bi grad Sarajevo bio domaćin jednog velikog olimpijskog takmičenja. Već smo započeli pregovore i imamo dobre naznake za domaćinstvo Olimpijade za mlade pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta 2028. ili 2032. godine. Dakle, želimo iskoristiti obilježavanje 40. godišnjice od Olimpijade u Sarajevu da dovedemo još jedno veliko takmičenje u naš grad”, objasnio je Ademović.

Napominje da postoji ideja da se se u Sarajevo dovede i Olimpijada 2032. godine, ali u tom slučaju bi glavni grad BiH postao suorganizator najvećeg sportskog takmičenja zajedno sa drugim gradovima sa područja zapadnog Balkana.

“Vjerujem da bi takav projekt stabilizirao region u teškim vremenima, te da bi na taj način slali pozitivne slike sa ovog područja”, podvukao je.

Dodao je da će obilježavanje 40. godišnjice Olimpijade u Sarajevu u februaru upotpuniti bogat sportski i kulturni program, u saradnji sa sportskim savezima. Između ostalog, jedno od takmičenja koje će biti održano u tom periodu je skijaški Evropa kup na Bjelašnici, Sarajevska filharmonija bi za taj projekt trebala pripremiti koncert, a Olimpijski komitet priprema svečanu akademiju.

“Organizacioni odbor je usvojio okvirni program, a finalna verzija građanima će biti dostupna u decembru. Pokušat ćemo na najbolji način prezentovat naš grad, ono što smo uradili u proteklom periodu, a potom i ideje koje želimo realizovati u budućnosti”, zaključio je Ademović.

Radio AS