Uprava policije MUP-a KS predstavila Godišnji izvještaj o radu: Evidentirano 3.869 krivičnih djela

Stanje u oblasti sigurnosti na području Kantona Sarajevo, odnosno u oblasti iz nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS u protekloj 2023. godini, karakteriše smanjenje broja evidentiranih krivičnih djela i rast broja saobraćajnih nezgoda, te smanjenje broja prekršaja u oblasti javnog reda i mira te povećan broj napada na policijske službenike.

Istaknuto je to danas na godišnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, na kojoj je predstavljen Izvještaj o radu Uprave policije MUP-a KS za 2023. godinu.

Uprava policije MUP-a KS evidentirala je u prošloj godini ukupno 3.869 krivičnih djela, odnosno za 0,3 posto manje nego u prethodnoj 2022. godini, te je nadležnim tužilaštvima prijavljeno 2.469 osoba, od kojih je gotovo 60 posto povratnika u vršenju krivičnih djela.  

“Na području KS tokom 2023. imali smo četiri ubistva, tri manje nego godinu ranije, ali i šest ubistava u pokušaju. Učinkovitost u rasvjetljavanju ovih krivičnih djela je stoprocentna, tako da je svih deset slučajeva rasvijetljeno”, kazao je policijski komesar KS, generalni inspektor policije Fatmir Hajdarević.

Dodao je kako je u oblasti javnog reda i mira zabilježeno 4.645 prekršaja, šest posto manje u donosu na prethodnu godinu, a u oblasti saobraćaja 10.161 saobraćajna nezgoda što je 25,2 posto više u odnosu na 2022. godinu.

U istom periodu su od višestrukih povratnika u kršenju saobraćajnih propisa oduzeta 82 motorna vozila, te su evidentirana 24 napada na policijske službenike.

U više operativnih akcija, između ostalog, oduzeto je više od 60 kilograma različitih narkotičkih sredstava, što je oko 170 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Načelnik Sektora kriminalističke policije, glavni inspektor Amir Halilović kazao je kako se najveći dio krivičnih djela odnosi na imovinske delikte, odnosno 55 posto od ukupnog broja.

“Sva četiri krivična djela ubistva počinjena u 2023. su rasvijetljena. U međuvremenu su pronađeni počinioci i lišeni slobode, te predani u nadležnost Kantonalnog tužilaštva… Izvršeno je i šest krivičnih djela ubistvo u pokušaju, tri manje nego prošle godine i svih šest je rasvijetljeno”, naveo je Halilović.

Prema njegovim riječima, u oblasti krivičnih djela protiv braka, porodice i mladeži evidentirano je 331 krivično djelo (79 više u odnosu na 2022. ), od čega 317 djela – nasilje u porodici.

Za zloupotrebu narkotika u 2023. godini prijavljeno je 355 osoba (55 više u odnosu na prethodnu godinu), te je na području KS-a otuđeno 59 motornih vozila, što je za sedam više nego 2022. godine.

Halilović podsjeća kako su policijski službenici angažirani i na dešifriranju komunikacija putem Sky aplikacije, te je u vezi s tim nadležnim tužilaštvima podneseno 18 izvještaja protiv 82 osobe.

Načelnik Sektora uniformisane policije, glavni inspektor Džafer Hrvat podsjetio je kako se bilježi rast broja stradalih u saobraćajnim nezgodama te da je, prema raspoloživim podacima, sedam vozača motornih vozila i pet motociklista poginulo u 2023. godini.

Upozorio je kako su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda nepropisna vožnja, neprilagođena brzina, kretanje vozila unazad, neodržavanje rastojanja, vožnja pod utjecajem alkohola, prolazak kroz crveno na semaforu, nepoštivanje saobraćajnih znakona…

Načelnik Sektora za policijsku podršku, glavni inspektor Muhamed Hasanović je u osvrtu na segment osiguranja javnih skupova naveo kako se u 2023. godini radilo o više od 3.000 takvih događaja te da je sektor na čijem je čelu osguravao više od 200 događaja visokog rizika.

Kada se radi o zakonitosti u radu, načelnik Jedinice za profesionalne standarde, samostalni inspektor Samir Kekić podsjeća kako su u 2023. godini zabilježena 24 napada na policijske službenike, te da je njih 14 povrijeđeno.

Istovremeno u pošlog godini razmatrane su 242 prestavke građana na rad policijskih službenika i 56 prestavki koje se odnose na saznanja iz službe, odnosno ukupno 298 prestavki (94 prestavke manje u odnosu na 2022. godinu).

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s ubistvom Farisa Pendeka na Otoci, načelnik Halilović je kazao kako su odmah po prijemu dojave o tom tragičnom slučaju poduzeli sve potrebne mjere i radnje iz nadležnosti MUP-a KS.

“U vrlo kratkom periodu identifikovali smo počionica tog krivičnog djela i lišili ga slobode. Također smo identifikovali i pomagače izvršiocu nakon izvršenog krivičnog djela”, kazao je.

Dodao je kako nakon hapšenja slijedi dokumentovanje krivičnog djela i rasvjetljavanje svih okolnosti.

“Mi smo po naredbi nadležnog suda izuzeli sve video nadzore užeg i šireg lica mjesta i naš rad i dalje traje. Dok ne izvršimo sve detaljne provjere, u ovom trenutku ne mogu ništa komentarisati”, precizirao je Halilović.

Čelnici Uprave policije MUP-a KS su, komentirajući novinarske upite, ukazali na problem nedovoljne kadrovske popunjenosti, napominjući kako nedostaje oko 700 policijskih službenika.

Kada se radi o strukturi krivičnih djela, gotovo 60 posto su povratnici u vršenju krivičnih djela u vezi s čime je rečeno kako je frustrirajuće za policiju da radi s jednim te istim osobama, i da se u tom kontekstu uradi sve što je do policije, uključujući lišavanje slobode, kriminalističku obradu i predaju nadležnom organu.

(FENA)

Radio AS